FOTO: InfoBijeljina.com

Ukoliko ste rekreativac i planirate da uživate u skijanju, preporučuje vam se da svoje tijelo pripremite za ovaj fizički izazov, u čemu vam pomoć može pružiti personalni trener.

Većina ljudi iz jednog sedetarnog načina života prelaze u skroz drugu suprotnost. Par sati na skijama i tako nekoliko dana je pravi stres za organizam. 

„Tijelo nam nije pripremljeno za to. Vrlo često kao posledica toga dolazi povreda, nekada su to samo lakše povrede kao uganuća, istegnuća, a nekada i veoma teške povrede, pucanja ligamenata, prelomi kostiju itd“, kaže za portal InfoBijeljina Savo Rikić, personalni trener. 

Rikić dodaje da vam čak i jake upale mogu pokvariti odmor. 

„Par sati skijanja i naredna 2-3  dana jedva hodate. Pripremite svoje tijelo i smanjite rizik od povreda. Ono što se preporučuje je minimum dva mjeseca prije odlaska na skijanje da se krene sa pripremama. Te pripreme podrazumijevaju treninge u kojima ce biti uključene vježbe snage (sa akcentom na donje ekstremitete), kardiovaskularne vježbe, vježbe gipkosti, ravnoteže, vježbe propriocepcije“, savjetuje Rikić.

Dodaje i da bez obzira koliko ste spremni i u treningu, preporučuje se da postepeno iz dana u dan povećavate vrijeme provedeno na skijama. 

„Ako sve ovo gore navedeno ispoštujemo, smanjujemo rizik od povreda na minimum“, zaključuje Rikić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )