FOTO: slobodnadalmacija.com

Sa zimom dolaze i nova pravila u domu, prozori se više ne otvaraju kao ljeti, radi grijanje, sve se odvija po nekom drugom redoslijedu. Ovo je period u kojem se vlaga najviše uvlači u zidove naših domova pa je važno znati kako je se možemo riješiti.

Vlaga se stvara kada topli zrak udara u hladne zidove, prozore i druge površine, stvarajući tako sloj kondenzacije. Može oguliti boju i pozadinu, izazvati neugodan miris, stvoriti plijesan i oštetiti strukturu kuće.

Osim toga, plijesan izazvana vlagom predstavlja zdravstveni rizik za bebe, djecu, starije osobe i pogotovo one koji imaju slabiji imunitet.

Ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, kao i zdravlje ukućana, pratite ovih nekoliko savjeta:

Držite kuću toplom. Da biste izbjegli vlagu u hladnijim mjesecima, pokušajte održavati dom na višoj temperaturi kako površine ne bi bile dovoljno hladne da stvore kondenzaciju.

Ukoliko ste odlučili raditi nešto što će stvoriti vlagu, poput kuhanja, tuširanja ili kupanja, odmah otvorite prozor kako biste prozračili prostor i odmah se riješili pare. Za prevenciju, svako jutro otvorite prozor spavaće sobe na 15 minuta kako biste ispustili vlagu koja se nakupila preko noći. Redovno držite otvorena vrata između svih prostorija kako bi zrak cirkulisao. Tako ćete spriječiti nakupljanje vlage na jednom mjestu.

Jedno od osnovnih pravila koje morate pratiti jeste ono o sušenju veša. Potrudite se da nikad ne ostavljate veš da se suši u stanu, već ga što češće ostavljajte vani. Razmislite o ulaganju u sušilicu, jer je to najbolja opcija kojom ćete u isto vrijeme riješiti i proces sušenja odjeće, ali i smanjiti rizik od stvaranja vlage u hladnijim danima.

Investirajte u boju koja je otporna na vlagu. Ukoliko ste svjesni da je jedan dio vašeg doma podložan stvaranju vlage, kupite i iskoristite ovu boju. Dostupna je u raznim nijansama, a cijena nije puno viša od cijene obične boje.

Jednom kada se vlaga useli u vaš dom, teško ćete je se riješiti, zbog čega je važno da pratite ove savjete i pridržavate ih se kako biste prevenirali stvaranje ovog problema.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )