FOTO: null

Ako i naredne godine ne bude dovoljno sirovine, Prehrambena industrija"Sava Semberija" će svoje kapacitete najvjerovatnije preseliti u Makedoniju ili Srbiju, potvrdio je vlasnik ove fabrike Milorad Krstić.

Semberski proizvođač pristane na cijenu od 60 feninga po kilogramu za papriku, potpiše ugovor, ali u jeku berbe to i ne ispoštuje. Fabrika Sava je ove godine od domaćeg proizvođača preuzela samo 7 posto ugovorene sirovine, što je neizdrživo, tvrdi Krstić.

"Susrećemo se sa takvim mentalitetom poslovanja da ako se pojave malo veće cijene na pijaci onda roba ide tamo. Ugovori koji su potpisani oni izgleda nikome ništa ne važe", kaže Krstić.

Zbog toga, fabrika Sava razmatra mogućnost premještaja na sigurniju lokaciju, poručuje Krstić.

"Nećemo tako brzo izmjestiti, ali uvijek prerađivački kapaciteti se postavljaju tamo gdje je sirovina. Mi smo praktično sve uvezli ove godine iz drugih zemalja, oko 90 posto, ali problem je bio još veći, jer nismo dobili ni uvoznu sirovinu, tako da smo radili sa ispod 20 odsto proizvodnog kapaciteta što je katastrofalno", kaže Krstić.

Postoji mogućnost uvođenja Poljoprivrednog dobra "Semberija" u proizvodnju sirovine. Imaju zemljište, sistem navodnjavanja, ali potrebni su repromaterijali i novije mašine.

"Finansijski treba nam pomoć, jer znate da je PD Semberija imala 5 miliona direktnih šteta i indirektnih 8 miliona šteta i neće moći sama", kaže Vojo Kosanović, direktor PD "Semberija" .

"Dogovoreno je da se u narednih desetak dana urade jasne kalkulacije da bi se postigao dogovor oko ukljuženja PD Semberija za proizvodnju sirovina za Savu", rekao je Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Planirana je i dugoročnija pomoć ostalim proizvođačima, jer su poplave ostavile traga.

"Na koji način pomoći i prerađivačima i proizvođačima da i jedni i drugi imaju koristi od svog rada, jer očito da je problematično to vođenje agrarne politike od strane ministarstva. Mi imamo nešto u Agrarnom fondu, ali to je sve u odnosu na obaveze ministarstva, simbolično, ali hoćemo da pomognemo onoliko koliko možemo, prije svega zbog poljoprivrednih proizvođača", rekao je gradonačlenik Bijeljine Mićo Mićić.

"Predviđeno je da se da podrška do 15 posto od tržište cijene, tako da će ta mjera biti ispoštovana i ove godine i da se uključimo u rješavanje tih problema, prije svega nabavka sertifikovanog sadnog materijala", obećao je Kovačević.

I za narednu godinu otkupna cijena paprike biće 60 feninga, rečeno je Savi, a od januara će sklapati ugovore sa proizvođačima. U zavisnosti od angažovanosti proizvođača i pomoći Vlade zavisiće i dalji opstanak "Save" u Semberiji.

 

Izvorna vijest:

http://www.rtvbn.com/327149/Sava-se-seli-iz-Republike-Srpske

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )