FOTO: null

U okviru projekta pod nazivom "Psihološke intervencije nakon prirodnih nesreća i katastrofa" psiholozi, pedagozi i stručni saradnici radiće u školama sa djecom koja su bila izložena poplavama, rekla je danas u Bijeljini predsjednik Upravnog odbora Društva

Projekat, koji realizuje Društvo psihologa Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, a pod pokroviteljstvom Unicefa, usmjeren je na jačanje institucionalnih kapaciteta za pružanje psihološke pomoći građanima koji su bili izloženi poplavama kao traumatskom životnom iskustvu.

Lovrićeva je navela da je ovo društvo u toku majskih poplava pružilo prvu psihološku pomoć građanima Republike Srpske, što je prepoznao Unicef i pružio im finansijsku podršku. 

"Dobili smo finansijsku pomoć da bismo nastavili da pružamo psiho-socijalnu podršku djeci koja su bila izložena poplavama kao traumatskom životnom iskustvu. Nažalost, u posljednjih 20 godina izloženi smo nizu traumatskih događaja, a sve to je i te kako uticalo na mentalno zdravlje naše djece", rekla je Lovrićeva u Bijeljini, gdje su psiholozi i pedagozi osnovnih škola danas na sastanku, u okviru ovog projekta, obavili monitoring dosad realizovanih aktivnosti. 

Ona je ukazala da je neophodno jačati mentalno zdravlje i učiti djecu da potreba za psihologom nije sramota. 

Voditelj podružnice Društva psihologa Republike Srpske za područje Semberije i Majevice Slađana Trifunović rekla je da su aktivnosti ovog društva počele još u maju, za vrijeme poplava, te da je Društvo imalo znatnu podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Doma zdravlja Bijeljina i Centra za mentalno zdravlje. 

Trifunovićeva je dodala da je pažnja u tom periodu bila usmjerena na ljude smještene u kolektivnim centrima i u bolnici. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )