FOTO: null

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH demantovao je juče informaciju koja se pojavila u medijima, a koja najavljuje od 1.januara naredne godine bescarinski uvoz u BiH.

Šarović je istakao da ne zna otkud novinarima ta informacija, jer, kako je naglasio, pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), tek će biti na dnevnom redu pregovora između BiH i Evropske komisije.

„Do danas smo održali samo tehničke konsultacije, ništa više,  tako da se ništa po tom pitanju neće desiti do nove godine. Koji je to rok kada ćemo završiti pregovore, i kako će pregovori završiti, to je već neko drugo pitanje  i za to će nam trebati određeno vrijeme, jer BiH tek radi na jasnoj pregovaračkoj poziciji u skladu sa zaključcima Predsjedništva BiH“, rekao je Šarović.

On je naglasio da je Izvještaj o spremnosti za podnođenje aplikacije za članstvo u EU, a u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH, skinut s dnevnog reda današnje sjednice,

„To pitanje je bilo na dnevnom redu, ali smo ga odgodili za iduću sjednicu. Vršimo dodatne konsultacije i vjerovatno ćemo o tome razgovarati na sjednici u utorak“, rekao je Šarović.

On je istakao da BiH aplikaciju za članstvo EU može predati već sutra, ali da će to najvjerovatnije da se desi onda kada BiH od EU dobije jasne signale da će aplikacija biti prihvaćena.

“Mi smo kao strana koja ima očekivanja i ambiciju da preda aplikaciju za članstvo, ali Evropska komisija je ta koja će da ocijeni uslove da li je BiH predala kredibilnu aplikaciju. U tom smislu vjerovatno ćemo to učiniti kada dobijemo, na neki način, pozitivne signale od strane Brisela“, rekao je Šarović.

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici je utvrdilo je Prijedlog  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH i Prijedlog zakona o ombudsmenima za ljudska prava u BiH, a koje je predložilo Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava BiH.

Semiha Borovac, ministrica za izbjeglice i ljudska prava u Vijeću ministara BiH kazala je juče novinarima da su oba zakona podržana, te da očekuje da će i Parlamentarna skupština BiH učiniti isto.

Naglašava da je pet direktiva EU sadržano upravo u izmjenama i dopunama ovog zakona, a da se one odnose, prije svega, na uvođenje nove kategorije zabrane diskriminacije i to: po odnovu dobi, po osnovu invaliditeta i  po osnovi seksualne orijntacije. Dodaje da je Zakon i  značajno, proceduralno unaprijeđen, tako da  u svim dijelovima zakona, prije svega uvedeno je načelo hitnosti u svim postupcima u kojima se ispituju tvrdnje o postojanju slučajeva diskriminacije.

Govoreći o Nacrtu zakona o ombudsmenima, Borovac je istakla je da je ovaj zakon uređen kako bi ombdusmeni stekli pravo na reakreditaciju.

„U okviru zakona išlo se  na unaređenje sposobnosti institucije da preuzme praktično, centralno mjesto i da postane centralno tijelo, kada je u pitanju zaštita ljudskih prava, odnosno  borba protiv diskriminacije“, ističe Borovac.

Navodi da je Zakon, prije svega, poboljšan u dijelu koji se odnosi na podjelu poslova ombdusmena, što do sada nije bio slučaj, tako da će se poslovi dijeliti na zaštitu ljudskih prava, zatim zaštitu od diskriminacije, vladavinu prava i društvene solidarnosti.

„Mandat ombudsmena ostaje šest godina kao što je to do sada bilo u zakonu, s  tim da se ovaj mandat ograničava na smao jedan put i nema mogućnosti obnove mandata kao što je to do sada bilo u postojećem Zakonu. Ovim novim izmjenama bit će omogućena i smjena ombudsmena u slučaju da budu narušeni principi nepristrasnosti, ugleda, etike i u slučaju neobavljanja dužnosti“, rekla je Borovac.

Na dnevnom redu sjednice Vijeća minsitara BiH bio je i izvještaj o  napretku kada je u pitanju primjena Aneksa 7 Djetonskog sporazuma.

Borovac je istakala da od ukupno2,2 miliona ljudi koj isu napustili svoje domove, 1,2 miliona zatražilo izbjeglički status u 100 zemalja svijeta, dok ih je milion bilo interno raseljeno unutar BiH.

„U svoje domove vratilo se 1.060.000 ljudi, od čega 610.000 ili 67 odsto interno raseljenih i 450.000, odnosno 43 odsto izbjeglica. Kada je riječ o interno raseljenim osobama, njih je trenutno u BiH gotovo 100.000 – oko 30.000 u FBih i 60.000 u RS“, kazala je Borovac i istakla da je Vijeće ministara ocijenilo da je postignut napredak u ovom segmentu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )