FOTO: InfoBijeljina

U Bijeljini je danas održano savjetovanje vjeroučitelja Pravoslavne vjeronauke na kojem je 130 učesnika sa područja Eparhije zvorničko-tuzlanske imalo priliku da od eminentnih predavača sa Univerziteta u Banjaluci čuje savremene izazove u odrastanju mladih i o populacionoj obuci koja je dio projekta demografske obnove u Republici Srpskoj.

Koordinator za vjersku nastavu Eparhije zvorničko-tuzlanske sveštenik Siniša Šarenac rekao je novinarima da je savjetovanje za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama prilika da se oni prije početka školske godine okrijepe u znanju i nauče nešto novo. 

"Mi sveštenici, vjeroučitelji, đakoni, moramo se truditi da Crkva bude obrazac i primjer drugima, a da bismo to bili moramo se izgrađivati u dobrom kako bismo mogli da dobro ponudimo društvu", naglasio je Šarenac. 

Specijalista dječije i adolescentne psihijatrije Ranka Kalinić govorila je na savjetovanju u Bijeljini o novim izazovima sa kojima se društvo suočava u odrastanju mladih i kao fenomene današnjice izdvojila "poplavu" informacija o masovnom izbjeglištvu, ekonomskim krizama, terorizmu, recesiji, kriminalu, masovnim ubistvima i samoubistvima, kao i intenzivan napredak tehnlogije koja je gotovo ovladala ljudima, pogotovo mladima. 

"Problem takozvane omega generacije koja velikim dijelom odrasta pod uticajem savremene tehnologije jeste svojevrsna amputiranost emocija koje su neophodne u kontaktu sa ljudima, jer se njihova emocionalnost dešava na društvenim mrežama", navela je Kalinićeva. 

Ona je poručila da svi koji u životu i poslu dolaze u kontakt sa mladima kontinuirano treba da rade na tome da se živi zdravo, u realnom a ne virtuelnom svijetu, kako bi se izbjegli problemi mladih poput stanja konfuzije, depresivnosti, anksioznosti, pa i težih duševnih poremećaja. 

Profesor sa banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Draško Marinković, koji učestvuje u izradi nacionalnog plana za demografsku obnovu Republike Srpske, govorio je na savjetovanju o potrebi da se na sistemski način uvede populaciona obuka u sistem obrazovanja i vaspitanja. 

"Treba nam populaciona obuka ili promjena sistema vrijednosti, malo svijesti i populacione klime u društvu, da najmlađe osvijestimo o zdravim stilovima života, da uključimo porodične vrijednosti i afirmišemo reproduktivno zdravlje stanovništva", rekao je Marinković novinarima. 

Statistički gledano, kaže on, posljednjih osam godina Republika Srpska ima konstantno rađanje sa 9.500 novorođenih, a u narednim godinama treba nastaviti raditi na podsticanju rađanja i na zadržavanju stanovništva. 

"U Republici Srpskoj imamo 13,5 odsto mlađih od 14 godina, starijih od 65 godina skoro 19 procenata i u prosjeku smo stari 43 godine", naveo je Marinković. 

Na savjetovanju vjeroučitelja o temi "Vjeroučitelj u vaspitnoobrazovnom procesu" govorio je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, profesor sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, o temi "Međupredmetna korelacija u planiranju realizacije Pravoslavne vjeronauke" predavao je profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Draženko Jorgić, dok je o ocjenjivanju učenika i dodatnoj nastavi iz Pravoslavne vjeronauke govorio prosvjetni savjetnik za vjeronauku Slavoljub Lukić. 

Savjetovanje je održano u Eparhijskom centru u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )