FOTO: InfoBijeljina.com

Centar za kulturu "Filip Višnjić" iz Ugljevika i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti kulture, koji podrazumijeva razmjenu kulturnih sadržaja i iskustava.

Ovaj memorandum omogućava konkurisanje kod domaćih i međunarodnih institucija i organizacija za projekte u oblasti kulture.

Memorandum u Gradskoj upravi Loznice potpisali su direktori ugljevičkog kulturnog centra Predrag Vujević i lozničkog Snežana Nešković Simić, u prisustvu načelnika Ugljevika Vasilija Perića i gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića.

Vujević je zahvalio za dosadašnju saradnju, ali i na budućim zajedničkim projektima koji ovaj memorandum omogućava.

"Zahvaljujući lokalnoj samoupravi Ugljevika, pokrećemo jedan bitan projekat kojim se odužujemo našem Filipu Višnjiću, kao što se Loznica odužila Vuku Karadžiću", rekao je Vujević.

On je pojasnio da je riječ o projektu izgradnje replike rodne kuće Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi, kod Ugljevika.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da je ovaj potpis unapređenje ta dva kulturna centra, ali i Ugljevika i Loznice.

"Kao potomci Vuka Karadžića, oca naše pismenosti i kulture koji je rođen u Tršiću, Loznici, kao potomci našeg Filipa Višnjića, koji je rođen u Gornjoj Trnovi, Ugljeviku, znamo da zahvaljujući ovim velikanima naša saradnja traje i teče kao rijeka Drina, koju ne doživljavamo kao prepreku nego kao ljepotu koja krasi dvije strane obale", izjavio je Perić novinarima.

On je podsjetio da je u Loznici 1994. godine podignut spomenik Filipu Višnjiću, koji je predstavljao simbol odbrane grada i cijele Srbije za vrijeme Prvog svjetskog rata, a tada ga je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Perić je napomenuo da je Loznica uvijek bila uz Republiku Srpsku i da je pomagala u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izrazio je zadovoljstvo jer je napravljen još jedan korak ka uspostavljanju bliže saradnje u oblasti kulture.

"Niko od nas rijeku Drinu nije doživljavao kao nešto što nas dijeli nego ono što nas spaja, kao što je slučaj sa našim slavnim precima koji su u davnim vremenima nama pokazali putokaz kuda treba da idemo, kojim ciljevima treba da stremimo, a to su rad, stvaralaštvo, ljubav i pobjeda u budućnosti", rekao je Petrović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )