FOTO: srpskainfo.com

Građevinski radovi na zaobilaznici oko Brčkog, u dužini od 19 kilometara, završni su polovinom maja, ali nova saobraćajnica još nije puštena u saobraćaj. Čeka se tehnički prijem i pribavljanje upotrebne dozvole, što bi, po svemu sudeći, moglo da potraje.


– Investitor mora podnijeti zahtjev za tehnički prijem sa pratećom dokumentacijom, a mi ćemo provesti javnu nabavku za odabir najpovoljnijeg i najkompetentnijeg ponuđača. Nakon toga ćemo pristupiti tehničkom prijemu. Javna nabavka će trajati određen period i ne znam da li ćemo dobiti zainteresovanog pružaoca usluge ili ćemo na neki drugi način morati doći do komisije za tehnički prijem – rekao je Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost.

On nije mogao da precizira kada će se okončati sve procedure i tehnički prijem.

– Veoma je nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Šta će komisija utvrditi na terenu ne možemo prejudicirati, kao ni u kom roku će to biti završeno. Mi ćemo veoma odgovorno pristupiti realizaciji procedura oko tehničkog prijema za koji smo već uradili neke predradnje i daćemo maksimum napora da to uradimo u što kraćem roku – ističe Zaimović.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić kaže da očekuje da se vrlo brzo dođe do rješenja oko formiranja komisije za tehnički prijem i da će zabilaznicu uskoro staviti u funkciju.

– Ova saobraćajnica će u svakom slučaju doprinijeti da se rastereti saobraćaj kroz centar grada. Siguran sam da će ona odgovoriti svojoj svrsi i namjeni. Postoje i inicijative, a u zadnje vrijeme su intenzivirani razgovori o tome, da uz ovu trasu bude buduća saobraćajnica koja će povezivati Sarajevo i Beograd, za što smo veoma zainteresovani – izjavio je Milić prilikom obilaska ove saobraćajnice.

Izgradnja zaobilaznice trajala je četiri godine, a građevinski radovi koštali su nešto više od 27 miliona evra.

Riječ je o najvećem kapitalnom projektu realizovanom kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 28,5 miliona evra i manjim dijelom novcem iz budžeta izdvojenim za radove koji nisu bili predviđeni projektom, a morali su da se urade.

– Odlukom Skupštine izdvojeno je pet miliona KM, pa je smanjeno na tri miliona KM, od čega je dva realizovano prošle, a milion KM treba da se realizuje ove godine. Imamo saglasnost da za kompletnu isplatu radova utrošimo do dva miliona KM internih sredstava do kojih možemo doći unutrašnjom preraspodjelom – rekao je direktor „Puteva Brčko“ Miroslav Miškić.

Na samoj trasi zaobilaznice izgrađeno je 19 objekata, od čega je 11 mostova dužine 35 do 320 metara, pet nadvožnjaka i tri podvožnjaka.

Izgrađeno je šest raskrsnica, od čega su četiri kružne i dvije raskrsnice u nivou.

– Urađeno je i 24 kilometra paralelnih puteva s lijeve i desne strane, te regulacija 18 bujičnih vodotoka, što se posebno u ovom kišnom periodu pokazalo kao veoma važno. Uradili smo, između ostalog, i 23 kilometra cjevovoda s prorezom za unutrašnju odvodnju – precizirao je Miškić.

Upitna izgradnja

Izgradnja zaobilaznice oko Brčkog počela je krajem septembra 2015. godine i prema ugovoru trebalo je biti završena u februaru 2018.

Izgradnja je bila upitna u više navrata. Rokovi su pomjerani nekoliko puta da bi kao konačan rok završetka građevinskih radova bio utvrđen 15. maja ove godine, kada je i označen završetak radova.

Radove je izvodila španska firma „Rubau“, a investitor su bili JP „Putevi Brčko“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )