FOTO: null

U dokumentarcu “Šangajke profesora Živkovića” autor Dražen Glišić sa svojim sagovornicima govori o bijeljinskoj košarci, igračima koji su ponikli u ovom gradu, a onda imali zapažene karijere u velikim jugoslovenskim klubovima Zvezdi, Partizanu, Bosni...

Mnoge od njih košarkaški je "podigao" profesor u Gimnaziji "Filip Višnjić" i košarkaški trener Petar Živković.

Igrao je košarku u OKK Beograd, učio je od prof. Aleksandra Nikolića, on ga zvao da ostane asistent na fakultetu, a drugi put da pođe s njim u Italiju. Živković je poznavao mnoge velike JU košarkaše i igrao košarku sa Slavnićem, Kapičićem, Cvetkovićem... 

Kada se vratio u Bijeljinu nisu mu dali da trenira KK Radnik, a on iz revolta, uporedo sa radom u Gimnaziji kao profesor, osniva klub "GIK Rad" koji će brzo doći do ranga u kojem je Radnik, te u prvoj utakmici njegov klub dobija Radnik sa 20 razlike. U Partizan, Zvezdu, Bosnu i Slobodu TZ odveo je niz talantovanih košarkaša i košarkašica koji će imati velike karijere. 

Kroz priču o Živkoviću autor prelistava bijeljinsku košarku 60-tih , 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka. Živković je trenirao, između ostalih, igrače koji će s KK Bosna i KK Partizan osvojiti Kup šampiona, Nihada Izića i Dragišu Šarića. Gradio je košarkaške terene u Bijeljini, nekoliko puta trenirao KK Radnik, uprave ga smjenjivale pa vraćale. 

Pred početak posljednjeg rata odlazi u Bahrain i tamošnji klub dovodi već u prvoj sezoni do drugog mjesta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )