FOTO: pixabay

Eksperti upozoravaju da, bez obzira na poslove i obaveze koje nose djeca, mame moraju pronaći način da kvalitetno odspavaju

Dobar san jedan je od glavnih preduslova za kvalitetan život. Da biste bili spremni za svakodnevne obaveze, potrebno je da budete odmorni.

Puni kapacitet

Evo koliko sati sna je neophodno kako bi se srce funkcioniralo svojim punim kapacitetom.

- Tinejdžerima je potrebno između osam i deset sati. Tinejdžerkama i učenicama srednje škole u prosjeku potrebno je između osam i deset sati sna, ali ništa im neće biti ako odspavaju sat duže ili kraće.

Konstantna upotreba mobilnih telefona i interneta može smanjiti sposobnost tijela da utone u kvalitetan i dobar san, zato je važno da sve električne sprave u sobi isključite sat prije spavanja.

U ovom periodu djevojke uče, društveno su aktivne, što utiče na san. Naučno je dokazano da je mnogo bolje ranije otići na spavanje nego učiti do kasno u noć, iako je neko noćna ptica.

- Osobama između 18 i 25 godina potrebno je sedam do devet sati sna. Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da 70 posto osoba misli da su njihovo raspoloženje i svakodnevne aktivnosti povezani s nedostatkom sna.

Osobe koje studiraju ili rade, uzrasta od 18 do 25 godina, trebale bi spavati sedam do devet sati. Nije preporučljivo da budete izloženi jakom svjetlu i vodite ozbiljan razgovor prije odlaska u krevet. Isto tako, trebali biste smanjiti količinu kofeina nakon ručka, jer kafa satima ostaje u našem organizmu.

Česte prehlade

- Žene između 25 i 50 godina trebaju spavati između sedam i devet sati.

Eksperti upozoravaju da, bez obzira na poslove i obaveze koje nose djeca, mame moraju pronaći način da kvalitetno odspavaju.

U suprotnom, mogu naškoditi svom zdravlju, dobiti na kilaži, kardiovaskularne probleme i česte prehlade.

Nakon menopauze

Žene starije od 50 godina mogu ostati zdrave i odmorne sa sedam ili osam sati sna. Manjak sna može izazvati brojne probleme.

Istraživanja su pokazala da je hronična neispavanost usko povezana s depresijom, promjenama na koži ili bilo kojim kožnim problemom, jer se koža regenerira upravo tokom sna.

 Pune baterije

San ima važnu ulogu za mentalno i fizičko zdravlje. Spavanjem pružate tijelu prijeko potreban odmor, a vaš mozak "puni baterije" nakon napornog dana.

Stariji

Iako starije osobe imaju lakši san nego kada su bile mlađe, ne znači da zbog te činjenice trebaju spavati manje. Naprotiv, klinika „Mayo“ tvrdi da odrasli koji se pridržavaju pravila od sedam sati spavanja imaju nižu stopu smrtnosti od onih koji spavaju mnogo više ili mnogo manje.  

 Pripremite se

Desetak minuta prije spavanja praktikujte lagane joga pokrete, koji će pomoći tijelu da se opusti. U suštini, dovoljno je da legnete na leđa i da noge podignete uza zid. Ne samo da na taj način poboljšavate cirkulaciju nego signalizirate parasimpatetičkom nervnom sistemu da se odmara. Kada vaše tijelo uđe u mirno stanje, bolje ćete se odmoriti. 

Rituali

Hlađenje tijela i pripremanje uma i tijela za spavanje je ključno, a kako ćete to uraditi je vaš izbor. Možete se okupati, upaliti mirišljave svjećice, popiti biljni čaj, čitati knjigu... 

Šta god da izaberete za opuštanje, budite prisutni u tom trenutku opuštanja i znajte da ste zaslužili to vrijeme.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )