FOTO: RAS Srbija

Poziv Predsjedništva BiH svim nivoima vlasti da hitno ispune uslove Evropske komisije lijepo zvuči, ali pati od nedostatka autoriteta te institucije, kao i iskrene želje da se radi na ispunjavanju evropskih uslova BiH.

To je stav većine sagovornika Srpskainfo, nakon što je Predsedništvo BiH na posljednjoj sednici usvojilo Izjavu o evropskom putu BiH.

– Predsjedništvo BiH, u skladu s svojom ranije donesenom Izjavom o evropskim integracijama, usvojenom 12. decembra 2018, te Zaključcima usvojenim 28. aprila 2020, poziva sve institucije i nivoe vlasti u BiH da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u okviru Mehanizma koordinacije, od zajedničkog interesa svih u BiH,  hitno pokrenu sve procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta – navodi se, između ostalog, u izjavi Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića.

Podsjećamo, u Izvještaju EK navodi se 14 ključnih prioriteta za BiH, koji obuhvataju brojne reforme i zakone. U ovom trenutku Brisel najviše insistira na novim zakonima o sukobu interesa, o javnim nabavkama i na zakonima iz oblasti reforme pravosuđa.

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je izjava Predsjedništva „još jedna u nizu izjava koja suštinski ništa ne znače“.

– Osim sporadičnog dodovoravanja Briselu, nema konkretnog djelovanja, nema posebnih zakonodavnih aktivnosti. Koliko je licemjerna i lažna „proevropska“ vladajuća politika najbolje pokazuju amandmani na Zakon o sukobu interesa BiH, kojim su željeli legalizovati sukob interesa kao pravilo ponašanja, a o prioritetima iz mišljenja EK da ne govorimo. Nisam siguran da će uopšte ovaj saziv parlamentarne većine bilo šta učiniti na polju vladavine prava kao ključnom segmentu razvoja društva – kaže Borenović.

Postavlja se pitanje kolika je politička snaga ovakve izjave Predsjedništva BiH, odnosno koliki je autioritet te institucije i svakog od njenih članova, da bilo koga u BiH pozovu da nešto hitno uradi.

Opravdanje

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić kaže da Predsjedništvo BiH kao institucija nema nikakav autoritet, već zavisi od pojedinačnog autoriteta svojih članova.

– Jedini koji ima autoritet od njih je Dodik u Republici Srpskoj. On da želi da se provedu uslovi iz mišljenja EU, to bi do sada bilo provedeno. Ista je situacija s Draganom Čovićem u Hercegovini. U dijelu gdje su Bošnjaci većina, nažalost, ne postoji nijedan autoritet koji bi mogao to da naredi. Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić nikakav autoritet nemaju. Čak ni u njihovim strankama ih ne bi poslušali – kaže Marićeva.

Prema njenim riječima, Predsjedništvo BiH posljednjom izjavom „samo pravda svoja dva putovanja u Brisel“.

– Vjerovatno ono što nama predstave je potpuno drugo od onoga što su njima pričali iza zatvorenih vrata. Sigurno je da su dobili jako dobro predavanje oko toga i da je ovo u skladu s tim. Opet se ništa neće desiti. Oni nama od 2008. obećavaju da ćemo dobiti kandidatski status naredne godine, pa evo, i ove godine su to ponovili. U pitanju je zavaravanje. Nije toliko ni za izbore jer birači više ne nasijedaju na te priče o EU. Oni su svi za evropski put BiH, ali da taj put traje što duže, tako da BiH mora primjenjivati sva ona pravila EU tek kada oni završe svoje političke karijere, jer im se baš ne poštuje pravna država – zaključuje Marićeva.

Motivacija

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Lazar Prodanović smatra da je iz Predsjedništva poslata pozitivna poruka, koja bi mogla da ubrza evropski put BiH.

– Sada treba medijacijom doći do rješenja prihvatljivih za sve. Treba uraditi sve da preostali prioriteti iz paketa 14 prioriteta budu urađeni – kaže Prodanović.

Smatra da će od ispunjavanje evropskih uslova zavisiti odluka međunarodnih aktera u smislu pomoći BiH za oporavak od pandemije.

– To bi mogao da bude jedan od motivišućih faktora, da akteri u BiH usaglašavaju stavove. Tu prije svega mislim na sredstva za pomoć Zapadnom Balkanu. Ako te ne uradimo, moglo bi se desiti da druge zemlje u okruženju budu više favorizovane od nas. Svi su u boljoj poziciji kada je u pitanju evropski put. Tu mislim na Srbiju, Crnu Goru, pa i Makedoniju i Albaniju – kaže Prodanović.

„IZJAVAMA SE NIKAD NIŠTA NIJE ZAVRŠILO“

Član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Saša Magazinović smatra da je izjava Predsedništva BiH dobrodošla.

– Ali, izjavama se nikad nije ništa završilo. To je izraz političke volje koja sada treba da bude pretočena u konkretna djela upravo stranaka iz kojih dolaze članovi Predsjedništva. To su tri stranke u vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerom HDZ. Prema tome, iskrenost donošenja te izjave se može cijeniti samo djelima koja će da urade vlade u kojima oni učestvuju – kaže Magazinović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )