FOTO: null

Pariski samit o klimatskim promjenama u perspektivi, pored spasa za sve goru klimu planete, Bosni i Hercegovini može donijeti i sredstva za razvoj postrojenja ekološki čiste i obnovljive energije, a samim tim i prijeko potrebna nova radna mjesta.

"Sad ispred BiH predstoje pregovori s međunarodnom zajednicom, kako bismo dobili određena sredstva iz zelenog fonda. Odatle će biti podijeljeno oko 250 miliona dolara pretežno manje razvijenim zemljama, kako bi ih uložili u tehnologiju, okrenuli se zelenoj privredi i na taj način razvili privredu, povećali budžete, otvorili nova radna mjesta, a u isto vrijeme smanjili emisiju gasova i indeks zagađenja", kaže Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke, koji je u ime BiH nedavno učestvovao na samitu o klimatskim promjenama.

Trbić navodi zabrinjavajući podatak da će se do 2030. godine povećanje emisije ugljen-dioksida (Co2) popeti za 20 odsto.

"Ukoliko nam dođe pomoć međunarodne zajednice u transfer tehnologije, mi bismo onda uspjeli u tom periodu da izvršimo smanjenje od 23 odsto, što bi u konačnici bilo smanjenje od tri odsto, što je sasvim dovoljno. Nažalost, ukoliko ne bude bilo pomoći, očekuje nas već pomenuto povećanje, a od otvaranja novih radnih mjesta nema ništa", kazao je Trbić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da se radi o zalogu i najvećem potencijalu za budućnost.

"Ono što ćemo uraditi u narednom periodu je da ćemo zajedno s Privrednom komorom Srbije, koja je već napravila neke korake, identifikovati preduzeća u RS koja bi mogla učestvovati u takvim projektima i pripremati ih za rad", kazao je Blagojević.

Možda i najpozitivnija stvar poslije pariskog samita je to što su sve učesnice, njih 196 potpisnica konvencije plus zemlje Evropske unije, pristale da potpišu ugovor i obavežu se na smanjenje emisije gasova.

Međutim, sporazum stupa na snagu 2020. godine, a u sporazumu nisu određene nikakve kaznene odredbe ukoliko pojedina zemlja ne bi poštovala obećano.

"Sporazum je tako napravljen da su sve zemlje svijeta napravile neko svoje projektovano smanjenje. Za 2018. godinu je planirano da se svaka zemlja provjeri i da se vidi da li obećano smanjenje ide po planu", rekao je Trbić.

Smatra kako se radi o politički prejakom sporazumu, ali da u suštini sve zavisi od najvećih zagađivača.

"Činjenica je da će članice EU ispuniti ono što su obećale, ali sve nas brinu najveći zagađivači - Kina, Amerika, Indija i drugi, ukoliko oni ne ispune obećano, nažalost, neće biti nekog velikog pomaka", rekao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )