FOTO: null

Sud BiH odbio je prijedlog tužilaštva da bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu bude određen pritvor i pustio ga da se brani sa slobode.

Pritvor je zatražen zbog sumnje da postoji njegova odgovornost za ratne zločine nad Srbima u Vozući.

- Mahmuljinu su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu putovanja, napuštanja mjesta boravka i sastajanje sa licima koja su povezana sa predmetom -  naveli su u Sudu BiH.

Na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora tužilac Tužilaštva BiH Sedin Idrizović rekao je da je odred "El mudžahedin" formiran u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH te da je pripadnicima odreda nadređeni bio komandant korpusa Sakib Mahmuljin.

-  Mahmuljin je imao kapacitet da spriječi zločin nad zarobljenicima za koji je znao da se sprema, ali to nije uradio.

Tužilaštvo BiH Mahmuljina, kojeg su u utorak uhapsili pripadnici SIPA, tereti za ratne zločine počinjene 1995. godine na Vozući kada su ratnici odreda "El mudžahedin" ubili oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

- U odredu "El mudžahedin" nisu zarezivali ni za suvu šljivu druge nego samo komandanta korpusa - slikovito je pojasnio Idrizović. Dodao je da tužilaštvo ima i ratni dnevnik i dnevnik osmatračnice u kojima stoji da su komandanti odreda, kao i sve starješine, izvještaje o toku operacija podnosili direktno komandantu Trećeg korpusa i da postoje osnovi sumnje za komandnu odgovornost Mahmuljina za zločin.

- On je imao kontrolu nad odredom "El mudžahedin", a nije preduzeo ništa da spriječi ratni zločin. Komandant je imao informacije da se pripadnici tog odreda spremaju da počine ubistva zarobljenika - rekao je Idrizović.

Tužilac je kazao da su pripadnici ovog korpusa, koji su svjedočili, rekli da su vidjeli ratne zarobljenike kako sjede ili leže zavezani.

- Ubijeno je 50 ljudi i to klanjem, odvajanjem glave od tijela, strijeljanjem i korišćenjem pile - rekao je Idrizović. Naglasio je da postoji Mahmuljinova odgovornost i za ratne zločine nad Srbima u opštini Zavidovići koje su počinili pripadnici "El mudžahedina".

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog mogućnosti bjekstva i zato što je Mahmuljin osumnjičen za krivično djelo za koje je zaprijećena višegodišnja kazna zatvora.

- On bi mogao pobjeći ili boravkom na slobodi uticati na svjedoke te ometati dalju istragu - naglasio je Idrizović.

S druge strane, Mahmuljinov advokat Fahrudin Ibrišimović smatra da njegov klijent treba da bude pušten na slobodu i da bi eventualno mjere zabrane bile dovoljne. Tvrdi da nema krivičnog djela bez zakona te da je cijeli slučaj zasnovan na zakonu bivše Jugoslavije u kome ne postoji komandna odgovornost, već samo počinjenje i naređenje, što u ovom slučaju nemamo.

Mahmuljin je rekao da je ovaj predmet vođen u Haškom tribunalu u slučaju ratnog komandanta ARBiH Rasima Delića i da je i on bio osumnjičeni, ali da Hag nikada nije podigao optužnicu protiv njega.

- Ne bih da uvrijedim tužioca, ali čovjek ne razumije vojno uređenje i komandu - rekao je Mahmuljin.

Suđenju su prisustvovali njegova rodbina i prijatelji, a u sudnicu je doveden sa lisicama na rukama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )