FOTO: novosti.rs

Na poljoprivrednoj manifestaciji u Crnjelovu kod Bijeljine proizvođači sa obje strane Drine i Save. Osim gostoprimstva, vrijedni domaćini i ovog puta imali su šta da pokažu

Manifestacija “Dani povrća”, koja se tradicionalno održava u Crnjelovu kod Bijeljine, još jednom je potvrdila da je izuzetan kvalitet poljoprivrednih proizvoda sa ovdašnjih njiva. Pored domaćina, stigli su najbolji povrtari iz okruženja, koji su predstavili svoje proizvode i imali priliku da nauče i nešto novo.

O paradajzu i paprici, pa kupusu, lubenici, krastavcima, dinji, bijelom patlidžanu, bijelom i crnom luku, šargarepi, šljivi, jabuci, celeru, ne preporučuje se da znaš dosta ako se sretneš sa povrtarima iz semberskog sela Crnjelova.

Ovo dobronamjerno upozorenje važi godinama, pa i decenijama, na velikim pijacama na kojim su vrijedni Crnjelovci bili sa svojim povrćem. Ni danas ne blijedi sjećanje na ovdašnje proizvode!

Domaćin Nenad Nikolić kaže da od sjete za starim vremenima nema vajde, pa je kao i njegove komšije, morao da zapne iz sve snage, da ono što proizvede - proda što bolje.

- Bitno je da smo održali kvalitet, koji je zaštitni znak našeg sela, naše Semberije i Republike Srpske, što pokazuju i botati štandovi na ovogodišnjoj manifestaciji - kaže Nikolić. Dodajući da je ova godina bila nepovoljna, ali da ni to ne smije da bude prepreka i izgovor.

Zemljoradnik Milan Ostojić, iz rodne Mačve, jedan je od posjetilaca ove svetkovine u znaku povrća. Kaže da je decenijama povrtar, ali da su Crnjelovci nenadmašni u uzgoju povrća.

- Od ovih vrijednih domaćina uvijek ima nešto novo da se nauči - priča Ostojić. - Oduvijek su naši stari imali dobru saradnju sa njima, pa tako i mi danas. I nikada nismo dozvoljavali da nas razdvajaju ni Sava ni Drina!

Mada rana lubenica nije ponijela kako se očekivalo, ona pozna je odličnog kavaliteta, a i primjerci su krupni i slatki.

- Imao sam pet hektara pod lubenicom, prinos je lošiji od očekivanih zbog vremenskih neprilika - kaže domaćin Milivoje Bešlić. - Ulaganja su velika, sve je skupo od sjemena do plastenika, sistema za navodnjavanje, a troškovi prevoza do kupca su sve veći. - Zato uvijek moram iznova da “zašiljim olovku”, da vidim kako dalje. Ali nikad nisam odustao, jer to ne liči na nas Semberce. Nekada je od prodaje povrća ostajalo para i za novi kamion i drugu mehanizaciju, a sad ovaj posao zna da donese i gubitak!

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kaže da je ponosan na povrtare iz Crnjelova i drugih semberskih sela, kojima lokalna vlast pomaže koliko može. - Uz više podrške koju ćemo sigurno i dalje pružati, i zaštite zemljoradnika od nelojalne konkurencije, proizvodnja povrća neće posustajati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )