FOTO: null

Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da vlasnici dronova u SAD moraju da registruju svoje uređaje do 19. februara 2016, navodeći da će se oni koji to ne učine suočiti sa paprenim kaznama.

Ideja o registraciji dronova javila se u oktobru, a spekulisalo se da će početi da se primjenjuje do Božića, budući da su dronovi popularni pokloni, piše list Independent.

Svi dronovi teški od 250 grama do 22 kilograma moraju da budu registrovani. Ljudi koji budu uhvaćeni da upravljaju neregistrovanim uređajima suočiće se sa novčanim kaznama do 27.500 dolara, a ukoliko protiv njih budu pokrenute krivične prijave, to bi moglo da rezultuje kaznama do 250.000 dolara i maksimalno tri godine zatvora.

Većina dronova, koji se koriste iz hobija i koji koštaju ispod 100 dolara, teža je od 250 grama, pa će mnogi ovogodišnji božićni pokloni morati da se registruju.

Registracija počinje 21. decembra i u prvih mjesec dana biće besplatna, a potom će koštati pet dolara po dronu.

Vlasnici dronova će pri registraciji na internetu morati da daju svoje ime i stvarnu i elektronsku adresu, a dobiće sertifikat i registracioni broj drona, koji će morati da istaknu na samom uređaju. Registracija će važiti tri godine, nakon čega će moći da se produži za dodatnih pet dolara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )