FOTO: null

Prema knjizi "Ruska matrjoška - istorija igračke", najveći set matrjoške, koji je napravila Јulija Bereznitskaja iz Rusije, broji 51 figuru, od kojih najviša ima 53,97 centimetara, a najmanja 0,31 centimetar.

Ruska drvena lutka na rasklapanje matrjoška ili babuška, kako je pogrešno nazivaju na Balkanu, stara je oko 130 godina, iako mnogi Rusi smatraju da je njeno porijeklo vijekovima starije.

Ruski umjetnik Svetlana Iljina, član Asocijacije narodnih zanata Rusije, kaže da se autorima prve matrjoške smatraju ruski zanatlija Vasilij Zvjozdočkin i umjetnik Sergej Maljutin, koji su ovu lutku izradili oko 1890. godine.

"Ako na ulici pitate Ruse koliko je stara matrjoška, uglavnom će reći da su stare 300, 500, pa i 1.000 godina. Nama se čini da je veoma stara. Ali, nije. Ideja se pojavila krajem 19. vijeka", kaže Svetlana.

Prema njenim riječima, prva matrjoška, kada je isklesana, imala je osam figurica /majka i sedam kćerki/.

"Kada mi nešto radimo prvi put, ne razmišljamo koliko. U slučaju matrjoške, ispalo je osam", rekla je ona.

Svetlana priča da je zanatlija Vasilij Zvjozdočkin isklesao u drvetu prvu rusku matrjošku, a umjetnik Maljutin ju je iscrtao i obojio, tako da se ovaj i neki drugi kompleti originalne ruske matrjoške danas čuvaju u muzeju igračaka Sergijev Posad, starog grada na 73 kilometra od Moskve, gdje je i napravljen prvi industrijski prototip ruske matrjoške.

"Kada je isklesana dobijen je oblik žene. A ko može da bude unutar žene? Pa, djeca. Zbog toga Matrjona, inače žensko ime popularno u 19. vijeku na selu, takođe, označava ženu koja ima mnogo djece", kaže Svetlana.

Dodaje da je riječ matrjoška nastala od imena Matrjona, odnosno matrjoška je "mala žena".

"Kada vidimo prvu rusku matrjošku, shvatimo zašto se tako i zove. To je mama i unutar nje djeca. Odmah postaje jasno zašto to nije baka, kako svi kažu. Ima lutaka matrjoški koje predstavljaju cijelu porodicu - tatu, mamu, djecu", navodi ona.

U svakom slučaju, kaže Svetlana, prva ruska matrjoška je kao igračka već 1900. godine bila predstavljena na Svjetskoj izložbi u Parizu, gdje je bila proglašena najboljom rasklopivom igračkom kako s vaspitnog, tako i sa tehničkog gledišta. Matrjoška je izazvala senzaciju i dobila bronzanu medalju.

"Imala je tek deset godina, a već je osvojila ljubav cijelog svijeta. Postala je veoma popularna u Rusiji, ali je mnogo koštala. Bila je zamišljena kao igračka za djecu. Prve su bile skupe, jer ih je trebalo isklesati, iscrtati i obojiti. Ljudi su počeli da ih kupuju kao ukras u kući", navodi Svetlana.

Prema knjizi "Ruska matrjoška - istorija igračke", najveći set matrjoške, koji je napravila Јulija Bereznitskaja iz Rusije, broji 51 figuru, od kojih najviša ima 53,97 centimetara, a najmanja 0,31 centimetar.

Tradicionalni dizajn matrjoške je lik mlade ruske žene odjevene u narodnu nošnju sa maramom na glavi.

U Rusiji prije revolucije žensko ime Matrjona bilo je veoma popularno i vodi porijeklo od latinske riječi "matron", što je u Starom Rimu označavalo slobodno rođenu ženu koja je udata, ima dobru reputaciju i pripada višem sloju.

Kasnije se u ruskom jeziku riječ "matrjona" koristila u značenju poštovana žena, majka porodice, a kasnije se taj izraz koristio specijalno za opis jarko ofarbanih drvenih lutaka pravljenih tako da jedna bude u drugoj.

Na taj način majka-lutka sa mnogobrojnim kćerkama-lutkama u njoj simbolički izražava drevni simbol ljudske kulture i smatra se simbolom majčinstva i plodnosti.

Prije pravljenja matrjoški, ruski umjetnici su pravili vaskršnja jaja i jabuke, koji su stavljani jedni u druge. Izrada je vršena bez ikakvih mjerenja, a majstori su se oslanjali na intuiciju i vještinu.

Zvanično, prva matrjoška u Rusiji izrađena je 1890. godine u radionici imanja Abramcevo, kod Moskve, čiji je vlasnik bio Sava Mamontov, privrednik i mecena.

Јedne subotnje večeri neko je u radionicu donio smiješnu japansku lutku ćelavog starca Fukurame /japanskog boga sreće/, koja se sastojala od sedam figurica složenih jedna u drugu.

Niko ne zna odakle se ona pojavila, ali postoje razne legende, od kojih najpopularniija glasi da je prvu takvu lutku napravio ruski monah na japanskom ostrvu Honšu.

Јedan od Mamontovih umjetnika Sergej Maljutin odlučio je da napravi nešto slično lutki Fukurame, ali sa ruskom specifičnošću i duhom, što će predstavljati kulturnu i umjetničku tradiciju Rusije.

Tako je Sergej Maljutin napravio skicu lutke i zamolio zanatliju Vasilija Zvjozdočkina da je izradi, a potom ju je Maljutin obojio u skladu sa sopstvenim dizajnom.

Prva ruska matrjoška sastojala se od osam lutaka - majke i sedam kćerki. Među likovima matrjoški su mlade djevojke odjevene u jarke sarafane /odjeća/, religiozne žene u konzervativnoj odjeći, mladoženje, nevjeste, pastiri sa frulama, te starci sa raskošnim bradama.

Ponekad je matrjoška predstavljala cijelu porodicu sa ukućanima i mnogobrojnom djecom, a neke su posvećivane istorijskim temama i ličnostima ruskih vitezova, plemića, pa čak i književnim likovima.

Na primjer, na stogodišnjicu rođenja Nikolaja Gogolja, 1909. godine, izrađena je matrjoška sa motivima iz njegovih djela - Tarasa Buljbe, Pljuškina, Guvernera, a 1912. godine, na stogodišnjicu Otadžbinskog rata protiv Napoleona, matrjoške su predstavljale likove ruskih generala Kutuzova i drugih vojskovođa, dok su neke imale i prizore iz bajki.

U posljednje vrijeme su veoma popularne matrjoške sa likom političara, kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )