FOTO: anadolija

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 6. i 10. januara očekuju dvije veoma važne utakmice grupe 2 kvalifikacija za Evropskog prvenstvo 2022. godine protiv Estonije. Za izabranike selektora Bilala Šumana pobjede u ovim duelima su imperativ, ukoliko žele da ostanu u borbi za drugi uzastopni plasman na EURO.

Iako se na prvi pogled čini da je Estonija apsolutni autsajder, tradicija duela protiv bh. rukometaša govori potpuno suprotno. Radi se o reprezentaciji koja nikada nije zaigrala na velikom takmičenju, ali kroz istoriju kvalifikacionih utakmica s BiH bila je uglavnom veoma neugodan rival.

Prvi meč u Sloveniji
BiH i Estonija do sada su odigrali deset zvaničnih utakmica u kvalifikacijama za svjetska i evropska prvenstva. Bh. tim je nešto uspješniji s pet pobjeda, dok su Estonci upisali tri, a dva duela su završila bez pobjednika. Gol razlika 262:248 je na strani BiH.

Upravo je Estonija bila među prvim rivalima BiH nakon njenog osamostaljenja. Bh. tim je prve kvalifikacije igrao za Evropsko prvenstvo 1996. godine, a jedan od rivala u grupi bili su Estonci. BiH ih je ugostila 7. aprila 1995. godine u slovenačkom Kršku, a ogled je završio bez pobjednika, rezultatom 26:26. No, u drugom duelu dva dana kasnije u istoj dvorani bh. rukometaši su opravdali ulogu favorita i slavili s ubjedljivih 25:19.

Do narednih ogleda dvije reprezentacije proteklo je osam godina, a koplja su ponovo ukrstili u kvalifikacionom ciklusu za EURO 2004. Ponovo su Estonci bili "tvrd orah". Ovoga puta šokirali su bh. selekciju u Gračanici otkinuvši bod (23:23), ali su drugom duelu u Talinu izabranici tadašnjeg selektora Abasa Arslanagića pokazali snagu i trijumfovali s ubjedljivih 24:17. U borbi za odlazak na Evropskog prvenstvo 2004. godine "rukometni zmajevi" zaustavljeni su u baražu od Češke.

Šok u Polvi i Visokom
Ponovo je prošlo osam godina do narednih duela BiH i Estonije. Ovoga puta žrijeb je spojio u kvalifikacijama za EURO 2012. Bila su to dva duela, koje su ljubitelji bh. rukometa brzo zaboravili. Naime, Estonci su tada senzacionalno slavili u obje utakmice, prvo 35:30 u Polvi, a zatim i 23:21 u Visokom.

Estonija je na megdan BiH izašla i u istorijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru. Pod vodstvom selektora Dragana Markovića bh. tim je savladao Estonce sa 28:26 u Vitezu i 29:26 u Tallinnu. U grupi u kojoj su bili još Portugal i Latvija "zmajevi" su izborili prvo mjesto i plasirali se u baraž, gdje ih je čekao veliki Island. No, u dvije fenomenalne utakmice u junu 2014. godine BiH je iznenadila favorizovanog rivala te se po prvi put istoriji plasirala na neko veliko takmičenja, u ovom slučaju Svjetsko prvenstvo. U Sarajevu su Markovićevi izabranici slavili rezultatom 33:32, da bi u šokantnom revanšu u Reykjaviku bilo neriješeno 29:29.

Posljednji put u kvalifikacijama BiH i Estonija odmjerili su snage u ciklusu za plasman Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Španiji. Pod vodstvom današnjeg selektora Bilala Šumana bh. tim je na otvaranju nadmetanja u grupi slavio s ubjedljivih 31:24, da bi u drugom duelu iznenađujuće bili poraženi 25:29. Epilog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. za BiH bio je neslavan. Naime, zbog propusta bh. službenih predstavnika u zapisniku odlučujućeg duela posljednjeg kola protiv Švajcarske nije bio naveden Tomislav Nuić, koji se upisao u strijelce pa je BiH ostala bez baraža. Iako su bh. rukometaši slavili rezultatom 21:15, duel je registrovan službenim rezultatom 10:0 za Švajcarsku, koja se tako našla u baražu.

BiH bez bodova
Sada je pred bh. rukometašima novi izazov drugi uzastopni plasman na Evropsko prvenstvo. Na tom putu prepreka im je Estonija protiv koje moraju upisati dvije pobjede, kako bi se s ta četiri boda sa Austrijom upustili u borbu za drugo mjesto u grupi 2. Plasman na EURO može donijeti i treća pozicija, ali u slučaju da BiH bude jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u osam kvalifkacionih grupa.

Šuman je rukometne reprezentativce okupio u utorak na Ilidži, gdje će trenirati do polaska za Estoniju 3. januara.

Bh. rukometaše u trećem i četvrtom kolu grupe 2 kvalifikacija za EURO 2022 očekuje dvomeč sa selekcijom Estonije. Prvi duel je na programu 6. januara u Polvi, a drugi četiri dana kasnije u Bugojnu.

Poslije nekompletna dva kola u grupi 2 lider je Njemačka s četiri boda, a slijedi je Austrija s dva i utakmicom manje. BiH i Estonija su bez bodova, s tim što bh. tim ima duel manje.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se prva i druga selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Plasman na EURO 2022 osiguran je domaćinima Slovačkoj i Mađarskoj te aktuelnom šampionu Španiji i drugoplasiranoj Hrvatskoj.

Dosadašnji dueli BiH i Estonije
Kvalifikacije za EURO 1996: BiH – Estonija 26:26, Estonija – BiH 19:25.

Kvalifikacije za EURO 2004: BiH – Estonija 23:23, Estonija – BiH 17:24.

Kvalifikacije za EURO 2012: Estonija – BiH 35:30, BiH – Estonija 21:23.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2015: Estonija – BiH 26:29, BiH – Estonija 28:26.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: BiH – Estonija 31:24, Estonija – BiH 29:25.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )