FOTO: null

Za podsticaj zapošljavanja 4.288 radnika u privredi RS ove godine biće obezbijeđeno 14,67 miliona maraka kroz sedam stimulativnih projekata.

Vlada RS usvojila je juče akcioni plan zapošljavanja za 2018. godinu, kojim je preciziran ciljani broj novih radnih mjesta i iznos novca koji će biti iskorišćen za podsticanje poslodavaca na zapošljavanje. Projekti će biti realizovani putem Zavoda za zapošljavanje RS.

- U ovoj godini planirana je realizacija sedam projekata zapošljavanja, za koje će biti izdvojeno skoro 15 miliona maraka. Neke projekte ponavljamo, a uveli smo i tri nova. Akcenat je na zapošljavanju u privredi - rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

Jedan od najvažnijih projekata je podrška zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa za novozaposlene.

- Za taj projekat biće izdvojeno pet miliona KM, a plan je da tim iznosom pokrijemo troškove za doprinose 1.800 novozaposlenih u realnom sektoru – precizirao je Vujičić.

Novi projekti se odnose na podršku zapošljavanju i samozapošljavanju posebnih ciljnih grupa za koje je predviđeno 500.000 maraka, dok se treći odnosi na  obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju 1.000 osoba i u tom procesu biće utrošen milion maraka.

Vlada RS i Zavod za zapošljavanje RS nastavljaju i realizaciju programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida pod nazivom "Zajedno do posla".

- Za ovaj projekat izdvojen je milion KM, a isti iznos predviđen je i za program zapošljavanja izbjeglih i raseljenih lica i povratnika u realnom sektoru. Plan je da ovim projektom bude obuhvaćeno 200 povratnika - rekao je Vujičić.

Biće nastavljen i dugogodišnji projekat podrške zapošljavanja mladih sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika. Za te namjene biće izdvojeno skoro šest miliona, a predviđeno je zapošljavanje 909 osoba. Sedmi projekat odnosi se na zapošljavanje Roma, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 250.000 maraka.

Vlada je usvojila i izvještaj o realizaciji akcionog plana zapošljavanja u 2017. godini.

-  U prošloj godini smo realizovali pet projekata kroz koje smo zaposlili 1.600 lica, a utrošili oko devet miliona maraka. Naše analize pokazale su da kroz projekte zapošljavanja nakon njihovog završetka kod poslodavaca ostaje da radi od 55 do 74 odsto onih koji su zaposleni  - naveo je Vujičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da je realizacijom akcionih planova za zapošljavanje u Srpskoj od 2011. do 2018. godine zaposleno 22.488 lica, za šta je utrošeno 86 miliona KM.

- Naš ključni cilj je povećanje zaposlenosti, a samim tim i poboljšanje ekonomske situacije. Želimo zadržati postojeća radna mjesta i otvoriti nova  -  kazao je Savanović.

U privrednoj zajednici ističu da ranije nisu bili zadovoljni realizacijom i raspodjelom novca za projekte zapošljavanja u privredi i da očekuju da ove godine to neće biti slučaj.

- Mi smo tražili od Vlade da promijeni način dodjele novca na osnovu ovih projekata, i to je usvojeno. Ostalo je još samo da detaljno utvrdimo pravila i način ostvarivanja podsticaja. Sa novim pravilima očekujemo da procenat onih koji ostanu na poslu i nakon završetka projekta dosegne i 95 odsto onih koji su primljeni na osnovu podsticaja. Nova pravila spriječiće zloupotrebe. Jedan od najznačajnijih projekata je refundacija uplaćenih poreza i doprinosa za svako novootvoreno radno mjesto - rekao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić  i dodao da će realizacija projekata doprinijeti rastu zapošljavanja.

Borci

Milenko Savanović je rekao da će iduće sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima Boračke organizacije RS na kojem će biti riječi o potpisivanju memoranduma s ovom organizacijom.

- Moramo vidjeti kakvi su njihovi zahtjevi i koliko su realni. Jedan od prioriteta je rješavanje problema sa kojima se suočava 3.500 boraca koji nemaju 15 godina uplaćenog osiguranja, a imaju više od 65 godina života -  rekao je Savanović.

Novi projekti

*5 miliona KM - refundacija troškova poreza i doprinosa

*1 milion - obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija

*500.000 - zapošljavanje posebnih ciljnih grupa

Stari projekti

*6 miliona - zapošljavanje pripravnika

*1 milion - projekat "Zajedno do posla"

*1 milion - zapošljavanje povratnika

*250.000 KM - zapošljavanje Roma

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )