FOTO: informer

Vlada RS je prihvatila Informaciju o inicijativi za izgradnju i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću.

Kako je istaknuto, Vlada je prihvatila inicijativu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci za izgradnju i opremanje pomenutog namjenskog objekta, te ujedno zadužila najveću zdravstvenu ustanovu u RS da izradi idejni projekat i plan opremanja sa procjenom vrijednosti ulaganja za izgradnju i opremanje, te istu dostavi Vladi.

Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligne bolesti u RS i načelnica Klinike za onkologiju u UKC RS u Banjaluci, kaže da je zadovoljna što su uvaženi prijedlozi struke da se ovakav centar izgradi.

"Nažalost, broj novoboljelih je stalnom porastu zbog proteklih ratnih dešavanja i stila života, a pretpostavke su da će do 2030. godine svaki drugi stanovnik imati neku vrstu karcinoma. Danas postoje mnogo efikasniji lijekovi nego ranije i mi smo u mogućnosti da zahvaljujući njima držimo to pod kontrolom i omogućimo duži život pacijentima. Zato nam je jedan ovakav centar zaista potreban", rekla je ona.

Dodala je da bi pod jednim krovom trebalo da se nađu odjeljenja za liječenje solidnih tumora, za hematologiju, ali i centar za palijativnu njegu, te da se sada mora voditi računa i o novim kadrovima, uz napomenu da se na tome već radi.

Vlada je utvrdila i Nacrt strategije razvoja elektronske uprave RS za period  2019 - 2022, koja se sastoji od strateškog okvira i vizije razvoja e-uprave, analize stanja IKT sektora u RS i strateških ciljeva razvoja e-uprave.

"Osnovni razlozi za donošenje strategije sadržani su u potrebi da se kroz sadržinsko određenje strateških i operativnih ciljeva stvore neophodne hipoteze za uspješan razvoj elektronske uprave, te da se nastave aktivnosti na pravno-normativnom, tehnološkom i kadrovskom osavremenjivanju sistema elektronske uprave u RS", navode iz Vlade.  Takođe, kako je naglašeno, strateška opredijeljenost RS ka evropskim integracijama predstavlja značajan faktor u ubrzanom razvoju e-uprave.

Vlada je donijela i Odluku o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u RS.

"Afrička kuga svinja nije dijagnostikovana na teritoriji RS i BiH, ali zbog opravdane bojazni donošenje ove odluke je veoma važno kako bi se formirao Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja u RS, kao tijelo koje bi sprovodilo mjere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom za kontrolu afričke kuge svinja u RS, a u slučaju da se dijagnostikuje u RS", rekli su oni. 

Usvojena je i Informacija o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2018. godinu između EU, Srbije i BiH.

"Programom je definisano finansiranje sljedećih prioritetnih aktivnosti od strane dvije zemlje, kao i indikativni iznosi finansijske alokacije i stopa doprinosa EU po prioritetu: Promovisanje prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije (doprinos EU 3.500.000 evra, kofinansiranje 617.647,06 evra), Zaštita životne sredine, prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje negativnih posljedica klimatskih promjena, sprečavanje rizika i upravljanje (doprinos EU 4.900.000 evra, kofinansiranje 846.705,88 evra), Podrška  turizmu  i  kulturnom  i  prirodnom  nasljeđu (doprinos EU 4.200.000 evra, kofinansiranje 741.176,47 evra ) i Tehnička pomoć (doprinos EU 1.400.000 evra)", naglasili su. Utvrđen je i Nacrt strategije za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u RS za period 2020 - 2024. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )