FOTO: null

Za razliku od ostalih đaka, bošnjačka djeca u školi „Meša Selimović“ u Janji nisu uzeli đačke knjižice. Razlog – u njima piše ”jezik bošnjačkog naroda”.

Kako je za N1 ispričala Aida Hrustanović, roditelj iz Janje, u pripremi je tužba protiv odgovornih za situaciju u kojoj su se našla djeca u Janji.

"Svi roditelji su u toku prošle sedmice predali zahtjev školi da se u svjedočanstva i đačke knjižice upiše samo bosanski jezik. To je jedino što je validno da bi se naša djeca mogla školovati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Večeras na sastanku će prisustvovati i naš pravni zastupnik Duško Tomić koji će upoznati sve roditelje o pokretanju tužbi protiv svih onih koji su odgovorni za ovakvo trenutno stanje u kojem naša djeca najviše trpe", kazala je Hrustanović za N1 .

U knjižici štampanim fabričkim slovima, podsjećamo, piše „srpski jezik". Rubrika za bosanski je kao i za bilo koji strani jezik, zamjeraju roditelji. Razmišljaju o tužbama jer smatraju da se krši Ustav BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )