FOTO: null

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da gubici u agrarnom sektoru usljed suše iznose 200 miliona maraka, te da su najviše stradale najznačajnije poljoprivredne regije – Semberija, Posavina i Lijevče polje. Pol

U jeku je berba kukuruza u Repoublici Srpskoj, a prema prvim procjenama ratara, ovogodišnji prinosi su mnogo manji nego lani, jer je suša uzela danak. Najveće štete od suše zabilježene su u proizvodnji kukuruza i soje, gdje se procjenjuju gubici od 40 do čak 60 odsto. Zbog izuzetno loših vremenskih prilika rod kukuruza poljoprivrednika iz Semberije je prepolovljen.

Poljoprivrednik iz Semberije Ljubo Maletić tvrdi da ima mjesta gdje 40% kukuruza nema nikako.

“Ne može se ubrati 100 kg po hektaru, a ne po dunumu”, kaže Maletić.

Branimir Andrić ima 40 hektara pod kukuruzom.

“Šta je na mojim parcelama 40-50 %. Mislim da je to prosjek u Republici Srpskoj”, kaže Andrić.

I poljoprivrednici Lijevče polja i Posavine muče istu muku.

“Velika je suša ove godine bila, tako je to kod seljaka, vrlo je teško i loša su vremena”, kaže Mirko Ivaštanin iz Kozinaca kod Gradiške.

Vlada Republike Srpske procijenila je da gubici u agrarnom sektoru usljed suše iznose 200 miliona maraka. Međutim, poljoprivrednici koji su i posljednju marku uložili u usjeve smatraju da je šteta mnogo veća.

“To je mnogo više! Zbog čega nije najavljena šteta, npr. od 500 miliona?, pita Maletić i ističe da je to zato što bi se proglasilo vanredno stanje.

“Čim je vanredno stanje, onda se moraju procjene vršiti, plaćati procjene poljoprivrednim proizvođačima i drugo”, navodi ovaj poljoprivrednik.

Ne može se gledati u nebo i očekivati dobri rezultati, kažu poljoprivrednici. Tehnologija proizvodnje mora se mijenjati, što je najbolje potvrdila ova godina, bez navodnjavanja nema dobrog prinosa.

“Naši poljoprivrednici nemaju 2-5% sistema za navodnjavanje u ratarstvu, a osnovni uslov da bi se moglo živjeti od poljoprivrede jeste navodnjavanje”, zaključuje Andrić.

Očigledno je da se oranice kukuruza, pšenice i ostalih kultura iz godine u godinu smanjuju, ističu poljoprivrednici i upozoravaju da će, ukoliko Vlada ne bude pametno ulagala u poljoprivredu, agrarni sektor u Republici Srpskoj doživjeti kolaps. Zbog nedostatka stočne hrane počeće da slabi i stočni fond, seljaci će prodavati stoku, a moguće je i da nas dočeka "gladna godina".

“Ne znam još, ali mislim da ćemo morati dio kukuruza da uvezemo”, rekao je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, a poljoprivrednici kažu:

“Sad seljaku treba pomoći u jesenjoj sjetvi, da bi opstao do proljeća. Bićemo gladni i uvozićemo ono što Evropa baca, to će naša djeca i unučad da jedu”, zaključio je poljoprivrednik Ljubo Maletić.

Iz Ministarstva poljoprivrede za BN TV saopštili su da je, radi ublažavanja posljedica suše, stručni tim na nivou Vlade RS preduzeo niz aktivnosti – kao ispaćivanje 15 miliona KM za podsticaje u 2015. godini i 12 miliona maraka za naknadu od poplava.

I dok iz resornog ministarstva tvrde da se za poljoprivredu isplaćuju milioni, izgleda da obični ratar od toga ne vidi mnogo koristi i pronuđen je da gleda da li će mu sljedeće godine nebo biti naklonjeno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )