FOTO: RSE

Postoji rizik da se virus, koji se pojavio u Aziji i proširio na Zapad, vrati natrag pa zemalje koje su širenje epidemije najprije uspjele staviti pod kontrolu sada ponovo uvode mjere zabrane što bi moglo usporiti povratak u normalan život i dovesti do svojevrsnog neograničenog zatvaranja te nanijeti trajnu štetu globalnoj ekonomiji, pišu svjetski mediji.

Uvezeni slučajevi

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da u Kini postoji rizik pokretanja novog talasa infekcija zbog ublažavanja mjera zabrane putovanja i sve većeg broja inficiranih koji se najčešće povezuju sa sve većim povratkom Kineza kući, piše agencija Rojters (Reuters).

Vlada pokrajine Hubei je nedavno saopštila da će brojnim tržnim centrima u Vuhanu, gradu u kojem je virus prvo zabilježen, biti dozvoljeno da nastave s radom u ponedjeljak. S ukidanjem saobraćajnih ograničenja u pokrajini, Vuhan takođe postepeno ponovo otvara unutrašnje granice i ponovo pokreće neke usluge lokalnog prevoza. U subotu je u Vuhan stigao voz - prvi put od kada je grad stavljen u izolaciju prije dva mjeseca.

Takođe, svi aerodromi u Hubeiu u nedjelju su nastavili s domaćim letovima koji će, osim u Vuhanu, biti otvoreni do 8. aprila. Istovremeno, naglašava Rojters, avioprijevoznicima je naređeno da od nedjelje strogo smanje međunarodne letove, a ograničenja za strance koji ulaze u zemlju stupila su na snagu u subotu, 28. marta.

No, kako se ograničenja putovanja u unutrašnjosti smanjuju, zabrinutosti zbog asimptomatskih slučajeva se pojačavaju, ukazuje agencija. "Mogućnost novog kruga infekcije ostaje relativno velika", rekao je portparol kineske Nacionalne zdravstvene komisije (NHC) Mi Feng ističući da se veliki broj "uvezenih slučajeva" odnosi na ljude koji su doputovali u Peking.

Daleko od kraja

Iako je broj smrtnih slučajeva od korona virusa u SAD-u prvi put premašio broj umrlih u Kini, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) upozorava da je pandemija Covid-19 u Aziji "daleko od kraja", piše Gardijan (The Guardian) ističući da saopštenje stiže nakon što su Kina i Južna Koreja odlučile da odgode predstojeće ispite na fakultetima.

"Kina je usporila prijenos virusa i prešla jedan vrhunac u epidemiji", rekao je Tarik Jašarević, predstavnik SZO dodajući da je novi izazov spriječiti pokretanje novih slučajeva. "Ovo će biti dugoročna bitka."

Kina i Južna Koreja odgodile su ključne ispite na državnim fakultetima zbog rastućeg straha od drugog talasa širenja slučajeva korona virusa, što ukazuje na teškoće s kojima se zemlje suočavaju u povratku u normalan život čak i nakon uspješnog prevladavanja zaraze, ukazuje Gardijan.

Kineski godišnji test "gaokao", kojem je prošle godine pristupilo više od 10 miliona učenika, biće pomjeren na 7. i 8. juli, saopštile su vlasti, jer je u utorak prijavljeno 48 novih infekcija i sve su vezani za one koji su došli iz inostranstva. Južna Koreja, koja je nakon ranog porasta "izravnala krivulju" novih slučajeva na prosječno oko 100 dnevno, takođe je odložila godišnji prijemni ispit na fakultetima i otkazala planirano otvaranje škola.

Prema sistemu za praćenje Univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins), virus je zarazio više od 870.000 ljudi širom svijeta i zabilježeno je više od 43.000 smrtnih slučajeva. Oko 3,6 milijardi ljudi, više od 40 odsto čovječanstva, živi u dobrovoljnoj ili obaveznoj izolaciji, napisao je Gardijan.

Globalna ekomonija i kolektivna psiha

Širom Azije, zemlje i gradovi za koje se činilo da su suzbili širenje epidemije korona virusa iznenada pooštravaju svoje granice i nameću strože mjere suzbijanja u strahu od talasa novih infekcija uvezenih iz inostranstva, piše Njujork tajms (The New York Times).

Potezi su zabrinjavajući znak za Sjedinjene Države, Evropu i ostatak svijeta koji se još uvijek bore s izbijanjem epidemije: Uspjeh bilo koje zemlje mogao bi biti osjetljiv, a svijet bi mogao ostati u svojevrsnom neodređenom zatvaranju, naglašava list.

Čak i kad broj novih slučajeva počne padati, putne prepreke i zabrane na mnogim mjestima mogu postojati sve dok se ne nađe vakcina ili lijek protiv bolesti Covid-19. Rizik je u protivnom taj da se infekcija može ponovo unijeti unutar njihovih granica, posebno imajući u vidu prevalenciju asimptomatskih osoba koje mogu nesvjesno nositi virus sa sobom.

Nakon novih slučajeva infekcije vezanih za međunarodne putnike, Kina, Hong Kong, Singapur i Tajvan u posljednje vrijeme, zabranili su strancima ulazak. Japan je zabranio dolazak posjetiocima iz većine Evrope i razmišlja o uskraćivanju ulaska putnicima iz zemalja poput SAD.

Južna Koreja, koja je globalno hvaljena zbog brzog poravnavanja krivulje nakon ranog eksplozivnog vrhunca infekcija, u početku je zahtijevala da putnici iz samo određenih zemalja idu u karantin. Ove sedmice je proširila listu na cijeli svijet, ističe Njujork tajms.

"Vrijeme je da uložimo napore da zaštitimo jedni druge na globalnom nivou praktikujući međunarodno fizičku distancu", rekao je dr. Park Jong-hjuk, portparol Korejskog medicinskog udruženja. Takve mjere imaju smisla u vremenu kada se vlade još uvijek trude zaštititi svoje građane. Ali ako potraju, tvrde stručnjaci, onda je vjerovatnije da bi takve mjere mogle nanijeti trajnu štetu globalnoj ekonomiji i kolektivnoj psihi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )