FOTO: null

U proteklih nekoliko mjeseci Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) sklopila je više ugovora s međunarodnim kompanijama koje u ime FIPA rezerviraju hotelski smještaj za uposlenike Agencije prilikom njihovih službenih putovanja širom evro

Informacija sama po sebi možda i ne bi budila preveliku pažnju, s obzirom na samu misiju FIPA (privlačenje i osiguranje međunarodnih investitora) da je javnost barem ugrubo upoznata sa bilo kakvom konkretnom investicijom koju je FIPA izdejstvovala posljednjih godina.

Izuzev, istina, prestižnog spota "Enjoy BiH", koji je za potrebe promocije prirodnih, turističkih i svakih drugih potencijala naše zemlje napravljen prije nekoliko godina, potpuna je nepoznanica šta je to FIPA radila, odnosno da li je išta uradila posljednjih godina iz opisa svojih osnovnih poslova?

S tim u vezi se nameće i ključno pitanje: Može li BiH imati ikakve koristi od skupih putovanja uposlenika ove agencije u Ženevu, Minhen, Beč, Milano, Den Hag itd., ili su, pak, posjete ovim destinacijama tek jedna od pogodnosti obnašanja prestižnih poslova i dužnosti unutar FIPA?

Novoimenovani direktor Agencije Gordan Milinić, inače karijerni diplomata, juče nije mogao da kaže bilo šta konkretno na ovu temu.

"Nisam u toku, juče sam preuzeo dužnost i tek proučavam propise. Zasad zaista ne mogu davati informacije", rekao je kratko Milinić, uputivši nas na institucije FIPA.

A u samoj Agenciji poručuju da je privlačenje stranih ulaganja "složen proces koji podrazumijeva provođenje većeg broja aktivnosti prije same realizacije investicije".

"Treba imati na umu činjenicu da samo jedna agencija, u ovom slučaju FIPA, ne radi niti može raditi sama na privlačenju i dovođenju stranih investitora. To je zajednički i koordinirani posao koji obuhvata institucije od općinskog do državnog nivoa. Privlačenje investicija i dovođenje stranih investitora je dugotrajan posao i ne može se vezati za određeni period", navode iz FIPA.

Na pitanje koliko su, međutim, privukli stranih investicija posljednjih godina, odgovaraju neodređeno, ističući da su neki od projekata "realizirani uz njihovu asistenciju".

"To su: Bluhend Wood d.o.o. Sarajevo, investitora iz Kine, Juwal Mostar d.o.o Švicarska, DacComet AG Švicarska (investicija je planirana za 2016). Ovaj investitor je u prethodnim godinama otvorio fabriku namještaja Standard Prnjavor i FIPA je u stalnom kontaktu sa investitorom", navode iz Agencije.

Dalje pojašnjavaju kako je FIPA tokom 2015. organizirala više od 80 sastanaka s potencijalnim investitorima, "nakon čega je došlo do realizacije više od 20 posjeta potencijalnim lokacijama za ulaganje".

"Od toga očekujemo u toku 2016. realizaciju velike investicije u drvoprerađivačkom sektoru i jedne u sektoru turizma", zaključuju u FIPA.

Ipak, ostaje potpuna nepoznanica kakvu, zapravo, misiju imaju uposlenici Agencije, a kakvu korist država od svih silnih putovanja i posjeta mondenskim evropskim destinacijama, koje su mahom i atraktivna turistička središta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )