FOTO: null

Dok su pretresali finansijske izvještaje političkih stranaka revizori su ustanovili da većina krije svoje finansijere, jer zakon zabranjuje donacije privatnih preduzeća koja imaju sklopljene poslove sa državom.

Tako su ustanovili da se među finansijerima SNSD-a našlo osam privatnih kompanija koje su donirale oko 16.000 maraka, od čega su 2.000 bile nezakonite, jer su donatori - preduzeća "Energotehnika" i Mojić DOO - sa državom sklapali poslove vrijedne desetine hiljada maraka.

Dok u CIK-u kažu da je cilj zakona da spriječi "rastaljivanje" stranaka i njihovih donatora javnim parama,u SNSD-u tvrde da za tu odredbu zakona nisu ni znali.

"Ja ne znam za tu odredbu zakona. Samo znam da svaka firma koja ostvari dobit ima pravo da dodijeli sredstva kome želi", kaže Luka Petrović iz SNSD-a.

Zakon sprečava stranke i da se međusobno finansiraju odnosno da dijele novac koji se za njih izdvaja iz budžeta, ali su revizori u "rastaljivanju" uhvatili dvije najveće opozicione stranke. U PDP-u kažu da je pomoć koju su dobili od SDS-a bila zanemarljiva, ali ne spore da se godinama nalaze u finansijskim problemima jer privrednicima kao opozicija nisu interesantni.

"Nemam informacija da je SDS finansirao nas ali znam da mi kuburimo konstantno i sa kreditima i sa prihodima i da uvijek balansiramo zato što smo u minusu. Mi kao opozicija nismo interesantni tako da nas tajkuni koji finansiraju ove na vlasti zaobilaze u širokom luku", kaže Aleksandar Zolak iz PDP-a.

Da privrednici, ipak, u širokom luku nisu zaobilazili opoziciju pokazuju finansije SDS-a. Njima su privatne kompanije donirale 150.000 maraka, a u to vrijeme glavni računovođa stranke, Dragan Ćuzulan, kaže da su jedino oni svoje donatore objektivno prikazali.

Da je to daleko od objektivnosti kažu u nevladinoj organizaciji "Pod Lupom". Ukazuju na ogroman nesklad između prikazanih prihoda i novca koji stranke potroše u kampanji.

"Imamo situaciju da stranka prijavi prihod od sto hiljada maraka od članarina i donacija, a u izbornoj kampanji potroši milionske iznose", kaže Srđan Ostojić iz koalicije "Pod lupom".

Ostojić ističe da su izbornim zakonom, predviđene simbolične kazne za kršenje zakona o finansiranju. U drugim zemljama je to, kaže, riješeno tako što se stranci jednostavno zabrani učešće na izborima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )