FOTO: nezavisne

Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor

U piramidi ishrane ren se svrstava u vrlo korisno povrće, a njegov svjež korijen može da se koristi tokom cijele godine. Kada se kaže ren, uglavnom se misli na ljuti korijen, dok malo ko zna da su mladi listovi puni vitamina C, karotena i hlorofila.

Listovi sadrže i zavidnu količinu minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, magnezijuma, hlora. Sa druge strane, podzemni izdanci upotrebljavaju se kao začin i dodatak raznim jelima, posebno mesu.

Prilikom kupovine svježeg rena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi.

U dobro zatvorenoj posudi u frižideru može da se čuva i do pola godine, a u zamrzivaču i duže. Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje, tako da mu se skine samo kora, a prije rendanja korijen treba ostaviti da odstoji 24 časa, kako bi se iskoristili svi vrijedni sastojci.

Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Specifičan ljut miris i ukus potiče od sastojka singrina, a ren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.

Zbog svih ovih sastojaka poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume...

Koristi se i kao lijek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a vrlo je cijenjen i kao antiseptik i diuretik. Preporučuju ga za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, kao i za izbacivanje mokraće. Kao lijek najčešće se uzima uz kisela jela, u obliku sirupa, kuvan u bijelom vinu ili vodi, ili i kao čaj. Za neke bolesti preporučuju se i oblozi od rena.

Za upaljene sinuse - Na šporetu zagrijte narendani ren, glavu prekrijte peškirom i pet do deset minuta udišite isparenja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje i legne pokrivene glave. Poslije nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi i neprijatan osjećaj će prestati.

Čaj za čišćenje pluća - Sa dva decilitra ključale vode prelijte deset grama narendanog korijena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.

Protiv astme, umora i teškog disanja - Astmatičari mogu da ublaže tegobe ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvaju četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša, treba ga procijediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smjesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lijek uzima se ujutru i uveče.

Ko ima teškoće sa disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac da uzme jednu kašičicu naribanog rena pomiješanog sa kašičicom meda. Terapija traje mjesec dana.

Protiv reumatizma - Korijen rena narendati i ovlažiti ga mješavinom vode sa malo sirćeta. Sve to preliti uzavrelim mlijekom. Kada se mlijeko zgruša skinuti stvorenu surutku. Tako dobijenu masu svakodnevno piti jednu do dvije čašice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )