FOTO: srpskainfo.com

Čak 77 područnih odjeljenja u Srpskoj ove godine nije upisalo nijednog prvačića, ali u ministarstvu ne planiraju novo zatvaranje škola.

Prošle godine su, kažu, uradili veliku racionalizaciju mreže osnovnih škola u RS, tako da se sada one mogu zatvoriti samo ako to opština u kojoj se nalaze zatraži, zato što nemaju niti jednog učenika. Tvrde i da neće biti otpuštanja učitelja, mada je ove godine u Srpskoj upisano rekordno malo prvačića – 9.600. U posljednje tri godine, naime, broj prvačića konstantno pada, a za proteklih desetak godina škole su ostale bez oko 22.000 đaka.

– U slučaju da u nekoj školi zbog smanjenog broja učenika dođe do pojave tehnološkog viška, zbrinjavaće se na nivou aktiva direktora jedne regije – kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

To znači da će tim nastavnicima tražiti radno mjesto u nekoj drugoj školi u istoj regiji, kao što je rađeno i prethodnih godina.

Među područnim školama u koje ove jeseni u klupu neće sjesti nijedan prvačić je i ona u selu Ledenice kod Banjaluke. Ovo odjeljenje Osnovne škole „Vojislav Ilić“ iz Krupe ne Vrbasu, ipak, neće biti zatvoreno, kaže direktorka škole Rajka Čajić, jer će u kombinovanom odjeljenju nastavu pohađati šest đaka od drugog do petog razreda.

– I ove godine ćemo, kao i lani, u centralnoj i četiri područne škole imati ukupno 235 učenika. Dakle, imamo isti broj đaka, ali manje odjeljenja, pa će jedna učiteljica biti tehnološki višak. Učinićemo sve da je, u skladu sa zakonom, premjestimo u neku drugu školu, gdje je ovaj kadar potreban – kaže Rajka Čajić.

Slični problemi uskoro bi mogli zadesiti još 93 područna odjeljenja ili takozvane seoske škole, u koje je ove godine upisan tek po jedan prvačić, dok će još 73 takve školice imati svega po dva prvačića.

Prošle godine je u RS zatvoreno pet područnih petorazrednih odjeljenja, koja u toj školskoj godini nisu imala nijednog učenika, kao i 10 takvih odjeljenja koja su imala po jednog ili dva učenika. Istovremeno, racionalizacija je podrazumijevala i kombinovanje odjeljenja od šestog do devetog razreda u 12 područnih devetorazrednih škola. Iz Ministarstva su tada saopštili da je tako najbolje i za učenike, jer se podstiče i socijalizacija djece, a ujedno se novac koji se štedi na taj način može iskoristiti za obnove drugih škola.

Nova mjesta za sve zaposlene

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS kažu da ne očekuju višak i otpuštanja prosvetara, ali da zabrinjava činjenica da imamo sve manje đaka.

– Skrenuli smo pažnju Ministarstvu i da se kod preraspodjela radnika mjesta traže za sve zaposlene u školama, ne samo za nastavnike. Dakle, i za čistačice, sekretare, pedagoge, psihologe, a imamo uvjeravanja da oni vode računa o tome – kaže predsjednik sindikata Dragan Gnjatić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )