FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini imala je u martu rekordnih 1.300 posjeta digitalnoj biblioteci, rekao je Srni informator u ovoj ustanovi kulture Aleksandar Ikić.

Poređenja radi, u cijeloj prošloj godini bilo je 3.500 posjeta digitalizovanim knjigama.

"Zbog epidemije virusa korona biblioteke su zatvorene, ali potrudili smo se da našim korisnicima omogućimo pristup knjizi i iz kuća, posredstvom računara i mobilnih telefona", kaže Ikić.

Digitalna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina do sada ima 165 digitalizovanih knjiga.

"U našoj digitalnoj biblioteci možete da pronađete romane, knjige aforizama, poeziju, razne monografije, zanimljive istorijske činjenice o gradu, da saznate da je prvi ljekar u Bijeljini bio Italijan iz Bergama, ili da upoznate znamenite žene Semberije", naveo je Ikić.

Digitalizovana je i kolekcija stare i rijetke knjige, rukopisne knjige koje su nastale od 1701. do 1867. godine i usvajanja Vukovog pravopisa, a najstarija knjiga u ovoj biblioteci je "Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman", Ep Ivana Kanavelića, štampan u Osijeku 1858. godine.

Prema Ikićevim riječima, najstarija stručna knjiga koja je digitalizovana je "Pouka o domaćem lečenju bolesti" Mihaila Rozena iz 1865. godine, te prva knjiga objavljena u Bijeljini 1926. godine "Ironija", semberskog književnika Radivoja Sofronića.

Kolekcija Zavičajne zbirke ima 63 digitalizovane knjige koje su sadržajem, sa različitih aspekata, istorijskih, geografskih ili socioloških, vezane za matično područje bijeljinske biblioteke.

Books, Bookstore, Book, Reading, Writer, Read, Reader

Osim knjiga, pristup digitalizovanoj biblioteci omogućava korisnicima i uvid u kolekciju plakata i razglednica koji su nastali prije Drugog svjetskog rata, a u vezi su sa dešavanjima u gradu, kao što su projekcije filmova ili druga kulturna dešavanja u Bijeljini tog vremena.

Ikić je istakao da je Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina uskladila svoju digitalnu biblioteku sa digitalnom bibliotekom Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci, da bi se zajednički pridružili Evropskoj digitalnoj biblioteci.

Link za pristup digitalnoj biblioteci je digital.bibliotekabijeljina.rs.ba.

Ikić je naveo da je digitalizacija knjiga proces pretvaranja fizičkih knjiga u digitalne slike skeniranjem.

"Prednost digitalizovanog materijala je prvenstveno u dostupnosti, fizičkoj zaštiti bibliotečke građe, promociji kulturnog i naučnog nasljeđa, povećanju broja korisnika, digitalnih objekata, promociji i predstavljanju bibliotečke građe", rekao je Ikić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )