FOTO: null

U Bijeljini je danas ozvaničen završetak radova na uređenju 25 kilometara kanalske mreže, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 2,4 miliona KM.

U ove projekte uloženo je 900.000 KM iz Fonda solidarnosti, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke /EIB/.

Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić je, nakon obilaska uređenih kanala u Semberiji, istakao važnost budućeg kvalitetnog održavanja kanalske mreže, nasipa i crpnih stanica, u čiju su rekonstrukciju i uređenje uložena ogromna sredstva.

"U narednom periodu planirano je uređenje dijela kanala Dašnica koji prolazi kroz Bijeljinu. Projekat je urađen i kandidovan za program koji se finansira iz sredstava EIB, a njegova predračunska vrijednost je pet miliona KM", rekao je Anđelić novinarima.

On je naveo da se na području Semberije planira spajanje kanala Selište i Stara Dašnica, čija je vrijednost 900.000 KM, kao i rješavanje uskih grla na kanalskoj mreži. Ovi projekti mogli bi biti završeni do kraja naredne godine.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić rekao je novinarima da su kanali Janjica, Dašnica i Glavni obodni kanal očišćeni, rekonstruisani, prošireni i sa uređenim nasipima.

Prema njegovim riječima, ovi kanali su samo segment šireg hidromeliracionog sistema u Semberiji koji u periodu visokog vodostaja služi za prikupljanje viška vode i njeno odvođenje - gravitaciono ili pomoću pumpnih stanica u rijeku Savu.

U periodu niskog vodostaja znatan dio ovih kanala služi za navodnjavanje, a voda se iz rijeke Drine u njih uvodi gravitaciono.

"Sistem je veoma složen, gradi se više decenija i nije potpuno završen, ali očekujemo da će biti obezbijeđena sredstva da se taj hidromeliracioni sistem kompletira kako bi mogao uspješno da obavlja i funkciju navodnjavanja, kao što sada obavlja funkciju odvodnjavanja", rekao je Savić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu u Bijeljini Slaviša Savić podsjetio je da je prošle godine urbani dio grada poplavljen vodom iz Majevičkog obodnog kanala koji je sada uređen.

U ime izvođača radova, tehnički rukovodilac preduzeća "Bijeljina put" Jovan Tadić je precizirao da je kanal Janjica uređen na 5,7 kilometara dužine sa pet pločastih betonskih propusta i deset kaskada za umirenje vode.

Prema njegovim riječima, tokom pročišćavanja kanala na dužini od jednog kilometra izvađeno je oko sto hiljada kubika zemlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )