FOTO: Mondo.rs

Tokom prošle sedmice, domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 3.216 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 484.

U bolnicama u RS u ovom periodu prijavljeno je devetoro oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– U drugoj sedmici ove godine testirana su dva SARI i jedan ILI uzorak, od kojih su SARI uzorci bili negativni na viruse gripa, dok je ILI uzorak bio pozitivan na virus influence tip A, a podtipizacija je u toku. Od početka sezone, od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, ovo je drugi uzorak pozitivan na virus influence. Prošle sezone je, u ovoj sedmici, bilo četiri puta više pozitivnih uzoraka – kaže načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Nina Rodić Vukmir.

Od početka sezone, u Srpskoj je ukupno prijavljeno 52.294 ARI infekcija, 8.141 ILI infekcija, dok je SARI infekcija od početka ukupno registrovano 158.
– S obzirom na period sve veće cirkulacije respiratornih virusa tipičnih za ovaj dio godine, možemo očekivati uobičajen porast obolijevanja od pomenutih infekcija. Takođe, značajno je učvršćen nadzor nad sve tri vrste infekcija, tako da sve zdravstvene ustanove revnosnije prijavljuju slučajeve ovih grupa infekcija, jer je uviđen značaj sprovođenja ovakve vrste nadzora u RS – naglašava Rodić Vukmirova.

Dodaje da je, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora.

Trajanje posjeta u bolnicama i domovima za stare treba svesti na minimum, a u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju, te izbjegavati blizak kontakt s oboljelim.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )