FOTO: null

Nesporazumi u vezi s nepotpisivanjem reformske agende su, po svemu sudeći, prevaziđeni, a konačni usaglašeni dokument, potpisan i odobren od strane svih u BiH, mogao bi biti gotov za nekoliko sedmica.

Proističe to s pres-konferencije, koju je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, održala s Larsom Gunarom Vigemarkom, šefom Delegacije EU, nakon sastanka na kojem je bilo govora o agendi i evropskom putu BiH.

Iako ni Cvijanovićeva ni Vigemark nisu govorili o detaljima, oboje su izrazili optimizam i očekivanje da će preostala sporna pitanja i nedoumice biti usaglašeni i riješeni u narednom periodu.

Cvijanovićeva je naglasila da je najvažnije da reforma bude takva da oni koji su je potpisali mogu i da je sprovedu.

"Mi želimo da ona sadrži sva rješenja koja će biti provodiva i koja odražavaju ono što bi trebalo da bude reformski put u pogledu i socijalnih i ekonomskih zahtjeva i opšte stabilizacije prilika i svega onog što je potrebno da se sprovede na svim nivoima vlasti u okviru BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Vigemark je istakao da je najvažnije da ne bude političkih opstrukcija niti da prevladaju uskostranački interesi, ukazujući na važnost seta reformi za BiH i njen evropski put.

"Apelujem na sve da održimo jedinstvo u strateškom smjeru kao što je bilo u papiru o evropskom putu BiH koji su svi potpisali", naveo je on.

Po svemu sudeći, više nije sporna ni sudbina elektropreduzeća u BiH, koja su u radnoj verziji agende bila predviđena za privatizaciju, iako je Vigemark rekao da on u agendi nije vidio ništa što bi direktno govorilo o privatizaciji energetskog sektora.

Podsjećamo da su "Nezavisne" prve ekskluzivno objavile da je privatizacija elektropreduzeća bila predviđena u radnoj verziji, a to je i narednog dana potvrdila i Cvijanovićeva, rekavši da se na sastancima postavljalo pitanje privatizacije "Elektroprivrede RS" i dva telekoma u FBiH, ali da je to odbijeno. Kako sada stvari stoje, to pitanje je sklonjeno s dnevnog reda, a kako, znaće se kada bude poznata konačna verzija.

U pozitivnom tonu protekao je i sastanak Cvijanovićeve s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako je prenijela Srna, ona je izrazila spremnost Vlade da, u skladu sa zajedničkim dogovorom sa sastanka na Jahorini u maju ove godine, dogovori i sprovede sve politike i mjere i sa drugim nivoima vlasti u BiH na način da svako izvršava svoj dio posla, bez blokada ili uslovljavanja s različitih nivoa vlasti u BiH. Ona se sastala sa šefom Misije MMF-a Ronom van Rodenom, a na sastanku je razgovarano o aktuelnim ekonomskim temama, ključnim reformskim mjerama usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika.

U Banjaluci su juče još boravili i Kristijan Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, te Ruđero Korijas, italijanski ambasador.


Vigemark: Bez politizacije Srebrenice

Nema nikakve sumnje da je u Srebrenici počinjen genocid, ali jako je važno da se to pitanje ne politizuje već da se izrazi poštovanje prema žrtvama, rekao je juče Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

"Važno je da svako bude svjesan osjetljivosti tog pitanja i da učinimo sve da se ovo nikad više ne ponovi", rekao je on, dodavši da su međunarodni sudovi utvrdili šta se tamo dogodilo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )