FOTO: null

Federacija BiH već mjesecima je u blokadi. Prošlosedmični pokušaj stranaka koje trenutno čine parlamentarnu većinu u FBiH - SDA i HDZ BiH, da zakažu sjednicu Predstavničkog doma FBiH propao je, a izgleda da sjednice neće ni biti u skorije vrijeme.

Moguće je da ljeto prođe u neradu, a da jesen bude "vruća" zbog toga što su svi reformski zakoni na čekanju. Kako stvari stoje, izgleda da će se procjene Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, obistiniti i da parlamentarne većine, a ni sjednica Parlamenta FBiH, neće biti do jeseni.

Saša Mitrović, jedan od zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, kaže da je u novinama pročitao najavu predsjedavajućeg Edina Mušića da bi u narednom periodu mogla biti zakazana sjednica Predstavničkog doma, te da bi na dnevnom redu trebalo da bude set od pet reformskih zakona.

"Ništa o tome ne znam, predsjedavajući me nije obavijestio. Mislim da neće biti ni sjednice Kolegija, koja je, po dogovoru, trebalo da bude danas. Ne znam o kakvim reformskim zakonima je govorio, kad je prijedlog samo jednog stigao u Parlament, i to je zaštita organske proizvodnje u poljoprivredi. Ništa više", rekao je Mitrović.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kazao je da sjednice Kolegija neće biti ove sedmice, te da će biti zakazan iza praznika Bajrama.

"Pokušavamo s političkim opcijama dogovoriti da se zakaže sjednica na kojoj bi se raspravljalo o reformskim zakonima. Ako uspijemo dogovoriti, biće, ako ne, onda neće ni biti sjednice", rekao je Osmanović.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu FBiH, kaže da nije obaviješten o sjednici na kojoj bi dnevni red činile tzv. reformske tačke.

"To uopšte nije usaglašeno. DF neće podržati ništa što dolazi od sadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića", poručio je Đonlagić.

Ističe da Klub poslanika DF-a nije dobio nikakav poziv za razgovore, te da bi to trebalo da bude pitanje širih stranačkih pregovora.

"Reforme nisu pitanje dvije-tri stranke, to je pitanje svih onih koji su glas naroda u parlamentu. Smatramo da je reformska agenda, prije nego što je potpiše premijer FBiH trebalo da bude predstavljena Parlamentu. To su strateška pitanja, važna za sve građane BiH, i agenda ne bi smjela biti tajna za Parlament", naveo je Đonlagić.

On ističe da je Parlament pravo mjesto na kojem bi trebalo da se raspravlja o reformskoj agendi.

"Bojim se da premijer sve vrijeme radi pogrešno. On mora agendu usaglasiti prvo s Parlamentom, jer ako to ne uradi, šta će onda biti s njenom implementacijom, za koju mora imati podršku Parlamenta", kaže Đonlagić.

Elvir Karajlić, šef Kluba poslanika SDP-a BiH, ističe da će ove sedmice početi s prikupljanjem potpisa poslanika kako bi bila sazvana vanredna sjednica na kojoj bi bila predočena reformska agenda.

"To je potrebno što prije uraditi. Imamo dogovor da se zakaže i vanredna sjednica o sigurnosnoj situaciji, i to je na prošloj sjednici i prihvaćeno. Sad samo čekamo predsjedavajućeg da zakaže termin", rekao je Karajlić.

Mladen Bošković, predsjednik Kluba HDZ BiH, mišljenja je da reformski zakoni moraju biti doneseni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )