FOTO: null

Referendumsko pitanje je tako koncipirano da se pruži maksimalna mogućnost da do referenduma ne dođe, kaže šef poslaničkog kluba PDP Branislav Borenović.

Opozicione stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske imale su težak zadatak da se odrede prema odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Tokom rasprave istovremeno se govorilo da su nezadovoljni radom tih institucija, ali da referendum nije pravo rješenje, da ne vjeruju Dodikovim dobrim namjerama, već da je odluka političke prirode, jer je SNSD svojevremeno podržao osnivanje tih institucija.

U intervjuu za Istinu, Branislav Borenović, šef poslaničkog kluba PDP, govori o svemu tome, kao i zašto postoji mogućnost da se referendum ne održi, šta nedostaje u odluci koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske uz uzdržanost opozicije, te kakve su moguće posljedice cijelog slučaja.

"Bilo referendum ili ne, jedno je sigurno, Sud i Tužilaštvo BiH neće biti ukinuti, nažalost, ostaju u istom, ako ne i u još drastičnijem i rigoroznijem obliku po interes srpskog naroda. Na ovaj način se ne mogu promijeniti zakoni koji su iz „faze nametnutih“ prešli u parlamentarno formalno usvojene još prije 12, 13 godina, i to glasovima SNSD. Zato će biti sredstvo politizacije, tenzija i nestabilnosti jedan duži period. U završnom obraćanju Dodik je objasnio svoju strategiju i cilj: Da Bošnjaci pokrenu vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda Republike Srpske, pa usaglašavanje, pa ocjena ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Srpske, a kao krajnja aktivnost je i indirektni Dodikov poziv upoćen bošnjačkom članu Predsjedništva Izetbegoviću da pokrene apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, što će sigurno dodatno produžiti ovu sapunicu od koje nikakvu korist neće imati građani Srpske, a pogotovo ne oni koji su trpili diskriminatorske odluke sudova ili se trenutno nalaze pred njima. Samo jedan referendum ima smisla u Republici Srpskoj, a to je onaj za status Srpske", zaključio je Borenović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )