FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Skupština grada Bijeljina usvojila je danas budžetski rebalans od 58 miliona KM, što je za devet miliona KM više od prvobitnog budžeta, od čega je sedam miliona KM iz novog kreditnog zaduženja.

Opozicija nije podržala rebalans, a predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Aleksandar Đurđević upozorio je da u upravljanju finansijama "Bijeljina nije na dobrom putu" jer su izdvajanja samo za kamate po kreditima dostigla 1,5 miliona KM godišnje, dug dobavljačima 3,7 miliona KM i nakon novog kredita očekuje se i dalje zaduživanje do kraja godine. 

Kritike je odbacio načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Slavko Bašić, koji je rekao da se zaduženost grada sa gornje dozvoljene granice od 18 procenata smanjila na 13 odsto. 

Bašić je naveo i da je četvrtina budžeta od 14 miliona KM usmjerena u kapitalne investicije, ističući da se Bijeljina ubrzano razvija nakon rata i da su još neophodna velika ulaganja da bi se uredila gradska infrastruktura. 

Odbornici su na današnjoj sjednici podržali prijedloge odluka o osnovanosti utvrđivanja opšteg interesa radi sprovođenja postupka eksproprijacije za izgradnju javne garaže u gradu i istočne tribine i pomoćnih terena u okviru kompleksa Gradskog stadiona. 

Usvojene su informacije o pripremama za žetvu strnih žita uz zahtjeve odbornika vladajućeg SDS-a da se više podsticaja Vlade Republike Srpske usmjeri ka malim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se spriječilo njihovo gašenje, dok je opozicija iz SNSD-a zamjerila gradskoj vlasti zbog minimalnih podsticaja preduzetništvu i podrške djelovanju omladinskih udruženja. 

Nakon usvajanja informacije o stanju zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti na području grada, šef bijeljinske Filijale zavoda za zapoljšavanje Republike Srpske Siniša Kajmaković rekao je Srni da su podsticaji Vlade za zapošljavanje u Bijeljini povećani sa pola miliona KM u 2017. godin na više od 1,4 miliona KM u prošloj godini. 

Prema njegovim riječima, to je dovelo do povećanja zapošljavanja na području Bijeljine za 20 procenata u 2018. godini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )