FOTO: null

Već je i najava dolaska turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana još više podijelila BiH. Za predsjednika Srpske Milorada Dodika ova posjeta nije problem, ali, kaže, ne treba dozvoliti bilo kakvo miješanje u unutrašnje stvari BiH. Dok reagovanja stižu,

Posjeta Erdogana nije problem, sve dok nema miješanja u unutrašnje stvari BiH, poručuje predsjednik Srpske, a kakve će posljedice imati Erdoganova posjeta, kaže, tek će se vidjeti. Očekivao je, kaže, da će daleko više zainteresovanih biti iz Sarajeva.

Izetbegovićevih kolega iz Predsjedništva danas nije bilo. Srpski član Mladen Ivanić nije se oglašavao, a hrvatski Dragan Čović za HRT je rekao kako je to najbolje ne komentarisati s pozicije člana Predsjedništva.

“S pozicije prijatelja BiH kao i svi, dobrodošao je. Ali, činjenica je da je najava jednog takvog okupljanja izazvala ogromna promišljanja s jedne druge pozicije iz čitave Evropske unije. Kada smo razgovarali s prijateljima iz Austrije, Njemačke, Švajcarske, jasno su nam ukazali na taj problem misleći da smo mi domaćini. Rekao sam im da sam saznao iz medija”, rekao je Čović.

Poziv je dobio SDS-ov ministar Mirko Šarović, koji je bio u delegaciji BiH na sastanku sa delegacijom Turske.

Potpredsjednik Parlamenta Srpske, Nenad Stevandić, kaže da Erdoanova posjeta pokazuje da Ankara i Sarajevo imaju bolje veze, nego srpski predstavnici iz Banjaluke i Sarajeva, te da se radi toga mora težiti što većem srpskom povezivanju.

“Ovo bi trebalo da bude pouka na koji način u budućnosti da usmjerimo svoja nastojanja. Moramo težiti što većoj koheziji među srpskim narodom, jer trenutno predstavnici Srpske u Sarajevu su jedina slaba karika u našem povezivanju”, smatra Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Špirić izjavio da posjeta predsjednika Turske govori da sve što ne može u Evropi, može u BiH.

“I kada ne bi izgovorio nijednu riječ, njegov dolazak šalje najmanje tri poruke - jednu za Bošnjake, drugu za Srbe i Hrvate i treću za Eropljane. Kakve će poruke poslati Erdoan iz BiH ostaje da čujemo, ali teško da će doprinijeti integraciji ove sve podjeljenije zemlje, kakve god one bile”, ističe Špirić.

Politički analitičar Enver Kazaz ocijenio je, za federalne medije, da je predsjednik Turske pokazao da BiH tretira kao neku vrstu potčinjene pokrajine, ali i da spasi propalu politiku Bakira Izetbeovića .

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )