FOTO: pixabay

Mari Pol Benasi, direktorka Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača u Zagrebu, rekla je da su razlike u kvalitetu Nutele rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije i ukusa potrošača.

Proteklih godina različite studije u nekim državama, članicama Unije ukazale su na to da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica. 

Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzoraka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi.

Na panel diskusiji "Dijalog o pravima potrošača" koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva ekonomij, preduzetništva i zabata i Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualnog kvaliteta proizvoda na evropskim tržištima. 

U raspravi je bilo riječi i o slučaju razlika u kvalitetu Nutele. 

"Razgovarali smo s Fererom, vlasnikom proizvoda Nutele i oni su nam objasnili da imaju dva recepta. Originalni je recept onaj iz Italije, a dostupan je u svim zemljama članicama osim u Njemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept", rekla Benasi. 

"Ferero radi na promjeni recepta s ciljem da približi italijanski recept svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama", dodala je Benasi. 

Benasi je rekla da ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji i da puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi. 

Nutela koja se prodavala u Hrvatskoj sadržavala je veći udio surutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka čiji je udio bio veći u njemačkoj Nuteli. 

Zakon EU o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da vjeruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako se znatno razlikuju po sastavu i karakteristikama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )