FOTO: Kurir.rs

“Razdvajam neznam po kućama” – iza ovog oglasa koji je postao hit na društvenim mrežama, stoji predana profesorka Kristina, koja, osim časova u jednoj beogradskoj osnovnoj školi drži i časove.

Ostavila je broj telefona, ali lako ju je naći i na Fejsbuku, pod istim imenom kojim je naslovila i oglas.

Kaže, na ideju da na ovaj način “rastjeruje” neznanje (tj. rastjeruje “ne znanje”) došla je upravo listajući nepismene komentare na Fejsbuku. A kraljica nepismenosti je definitivno nepostojeća riječ “neznam”.

– To me je inspirisalo da kreiram prije svega Fejsbuk stranicu gdje ću ispravljati krive drine i usput se reklamirati za časove. Držim časove par godina već, radim i u školi u isto vrijeme, pa mi to pomaže da budem u toku. Budući da predajem učenicima od 5. do 8. razreda trenutno, uglavnom mi se javljaju roditelji djece tog urasta, ali i stariji, srednjoškoci – priča profesorka.

Ali, nije uvijek tako. Njen šaljivi oglas privukao je i one koji nemaju djece, a za gramatiku baš i ne mare.
– Pitaju da li je profesorka slobodna ili raspoložena za piće ili slično. Takve naravno odbijam, a i vrlo lako se utvrdi ko zbog čega zove – priča Kristina.

Dakle, ćaskanje i nešto više od toga, a manje od lekcija srpskog jezika, ne dolazi u obzir.

A kakvo je stanje sa školarcima, u učionici? Rijetko ko će, poslije časova kod Kristine, izaći sa časa, a da ne zna kada se “ne” piše odvojeno, a kada spojeno.

– Djeci je danas potrebno mnogo drugačije motivacije, ja im doskočim uglavnom preko onoga što ih trenutno van škole zanima, a jasno je da starije razrede OŠ zanima sve osim škole, pa recimo dječacima govorim kako djevojčice ne vole nepismene i proste dječake i da će ih osvojiti riječima prije svega. Ljubav je stvar koja motiviše uvijek, pa i za učenje dosadnih gramatičkih i pravopisnih pravila – priča ova nastavnica.

Sve o srpskom na Fejsbuku
Kristina na svojoj stranci redovno objavljuje objave koje se tiču učenika – na primjer: motivacione poruke za početak polugodišta, odbrojavanje mjeseci do male mature, podsjećanja kada se završava raspust, ali i neke jezičke nedoumice ili zanimljivosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )