FOTO: null

Ratari iz Republike Srpske ne očekuju da će im nadležno ministarstvo ispuniti zahtjeve u vidu otkupne cijene pšenice, koja bi po njihovom mišljenju trebalo da iznosi 45 feninga po kilogramu i 10 feninga podsticaja, a u tom slučaju najavljuju proteste, u

"Ako ne bude onako kako smo tražili i ne zadovolje bar približno naše zahtjeve, 10.000 poljoprivrednika i seljaka će izaći na ulice u proteste, pa neka onda vide šta će, ali neće biti kao dosad već će, što se kaže, ustati kuka i motika. U februaru je trebalo da nam daju pet feninga podsticaja po kilogramu i 250 KM po hektaru, ali dosad ništa ni od toga nije ispoštovano. Takođe, nismo dobili podsticaj za mehanizaciju ni za kapitalna ulaganja", kazao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, i dodao da je imao razgovor u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, gdje su im februarski dio obećali u julu.

"Veliki problem nam pravi što država nijedne godine ne pravi robne rezerve pšenice pa je mlinari na kraju otkupe za neku smiješnu cijenu. Generalno situacija je takva da do izbora niko ne misli o poljoprivredi i seljaku, koji su veoma blizu toga da padnu na koljena", kazao je on.

Ovogodišnja žetva počinje za desetak dana, a poljoprivrednici očekuju dobar prinos od oko 3,5 tona po hektaru prosječnog kvaliteta, koji ne bi trebalo da bude problem. Samo na području Semberije pšenicom je zasijano oko 12.000 hektara. Poljoprivrednici su posebno naglasili činjenicu da prethodnih 18 mjeseci rade bez ikakvih prihoda, samo s troškovima, jer je prošlogodišnji rod uništila poplava.

Semberski poljoprivrednici danas su od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS zatražili da subvencija za pšenicu ove godine bude 10 feninga po kilogramu.

"Da bismo spasili proizvodnju strnih žita u narednim godinama predlažemo niz mjera, ali da, prije svega, ove godine premija za pšenicu bude 10 feninga po kilogramu", rekao je Risto Arsenović, predsjednika Udruženja ratara i povrtara.

On je od resornog ministarstva zatražio da uključi sve službe koje bi propagirale značaj strnih žita u razvoju poljoprivrede RS kao strateškog poljoprivrednog proizvoda.

U Asocijaciji udruženja poljoprivrednika Semberije podsjećaju da resorno ministarstvo svoju petogodišnju strategiju bazira na dvije osnovne grane poljoprivrede - mlijeku i pšenici.

"U ovoj godini, međutim, imamo drastičan pad proizvodnje pšenice sa 40.000 hektara prošle godine na 25.000 hektara ove godine pa postavljamo pitanje koji su to razlozi za pad zasijanih usjeva strnih žita od čak 30 odsto", naveo je Arsenović.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS najavili su da bi sastanak u vezi s otkupom pšenice trebalo da bude održan u petak.

"Otkupna cijena pšenice biće dogovorena s otkupljivačima i dosta zavisi od stanja na tržištu. Što se tiče naših mjera, one su potpuno jasne, a ukupno iznose oko 500 maraka po hektaru kada se sve spoji. Sve će biti realizovane u toku godine i u skladu sa mogućnostima i pravilnikom kojima su određene", kazao je Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede.


Počela isplata podsticaja u Bijeljini

Agrarni fond u Bijeljini počeo je danas isplatu pola miliona maraka podsticaja poljoprivrednicima za 2014. godinu, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Svi poljoprivredni proizvođači biće isplaćeni u roku od dva dana, a najveći iznos od oko 260.000 KM biće isplaćen za razvoj stočarske proizvodnje", najavio je Ivan Stević, direktor Agrarnog fonda.

Na ime štete u poljoprivredi u prošloj godini Agrarni fond Bijeljine isplatiće poljoprivrednicima 10.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )