FOTO: null

Stupanjem na snagu novog Zakona o oružju i municiji Republike Srpske, od danas je na snazi legalizacija koja će trajati do kraja godine, izjavio je načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina Žarko Ćosić.

"Lica koja posjeduju oružje bez isprave mogu ga legalizovati i ukoliko podnesu zahtjev za izdavanje isprave o oružju nisu dužna da dokazuju njegovo porijeklo", rekao je Ćosić na konferenciji za novinare u CJB Bijeljina. 

Prema njegovim riječima, novi zakon donosi i amnestiju koja omogućava da se nelegalno naoružanje preda nadležnim organima bez bilo kakve kazne. 

On je pojasnio da od danas lica koja posjeduju oružje, municiju i minsko- eksplozivna sredstva čije je nabavljanje i nošenje zabranjeno zakonom mogu da ga predaju, a za nelegalno posjedovanje ovog naoružanja neće odgovarati. 

Na konferenciji za novinare izneseni su podaci o radu CJB Bijeljina za prva tri mjeseca ove godine u kojima je izvršeno 448 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, a njihova rasvijetljenost je 74 odsto. 

Broj krivičnih djela manji je za šest odsto u odnosu na isti period lani, a tužilaštvima su prijavljena 383 lica od kojih su 102 povratnika u izvršenju krivičnih djela i 22 maloljetnika. 

Načelnik kriminalističke policije CJB Bijeljina Darko Kovrlija rekao je novinarima da su u oblasti zloupotrebe droge u prvom tromjesečju tužilaštvu podneseni izvještaji protiv 15 lica. 

U oblasti privrednog kriminala prijavljena su 24 lica, a ukupna materijalna šteta je 291.000 KM. 

Načelnik sektora policije Stjepan Terzić istakao je da se u ovom periodu dogodilo 214 narušavanja javnog reda i mira, što je šest odsto manje nego lani, a među 269 izvršilaca je 59 povratnika u vršenju djela i 11 maloljetnika. 

Terzić je najavio pojačane policijske aktivnosti tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika čiji je cilj sprečavanje i odvraćanje od kršenja javnog reda i mira. 

Inspektor za saobraćaj u CJB Bijeljina Radenko Knežević rekao je na konferenciji za novinare da su u prva tri mjeseca ove godine u saobraćajnim nezgodama poginula tri lica, dok je u istom periodu lani bilo pet poginulih u udesima. 

Prema njegovim riječima, brzina i alkohol i dalje su najčešći uzročnici teških saobraćajnih nezgoda. 

Iz CJB je najavljeno da će tokom cijelog aprila trajati kontrola brzine radarima koji bilježe prekršaje bez prisustva policije, na lokacijama gdje su se posljednjih pet godina najčešće događali udesi. 

Knežević je rekao da je od početka radarske kontrole 8. aprila 190 vozača prekoračilo brzinu za izricanje zaštitne mjere, a više od 50 za kaznu od 400 KM, zabranu vožnje od dva mjeseca i izricanje dva kaznena poena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )