FOTO: null

Institucije BiH potrošile su od januara do marta 205,2 miliona maraka, a dobar dio ministarstava, agencija, kancelarija i direkcija nije bio štedljiv, naročito kada je riječ o platama i putovanjima.

Izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca 2015, koji je nedavno dobio podršku Savjeta ministara BiH, pokazao je da su ukupni izdaci institucija veći za skoro 700.000 KM u odnosu na isti period prošle godine, iako su zbog neblagovremenog usvajanja budžeta za ovu godinu institucije BiH preživljavale na privremenom finansiranju.

Najviše novca iz kase otišlo je za lična primanja zaposlenih, na čijim računima je završilo oko 157 miliona KM, što je za tri miliona više u odnosu na prva tri mjeseca 2014. godine. Do toga je, kako se navodi, mahom došlo zbog posebnih izdvajanja za Fond solidarnosti RS za zaposlene u institucijama smještenim u RS za oporavak od katastrofalnih poplava.

Iako su, prema podacima iz izvještaja, ukupni izdaci za nabavku materijala, putni troškovi, izdaci za telefonske i poštanske usluge, tekuće održavanje, usluge prevoza i goriva te ugovorene i druge posebne usluge manji u odnosu na isti period lani, pojedine institucije tome nisu doprinijele. Mnoge od njih su povećale izdatke za putne troškove, ugovorene i druge posebne usluge, održavanje prostorija i nabavke. Veće izdatke je imalo i Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje je u prvom kvartalu potrošilo 313.000 KM ili oko 70.000 više za putne troškove dok je oko 40.000 više dato za usluge prevoza i goriva.

Predsjedništvo BiH smanjilo je ukupne izdatke u odnosu na isti period prošle godine i kvartal završilo sa potrošena 1,2 miliona KM. Povećani su, međutim, troškovi za putovanja sa prošlogodišnjih 40.000 na 84.000 KM. Problema sa rastom računa za putne troškove imala je i Agencija za istrage i zaštitu BiH, koja je za te namjene dala 68.000 KM, što je za oko 12.000 više u odnosu na tri mjeseca lani. Na toj listi je i Granična policija, koja je svoj račun podigla za 23.000 na 43.000 maraka.

Ministarstvo odbrane je u prva tri mjeseca potrošilo 63,8 miliona KM, a veće račune su dostavili za nabavku materijala i to za oko 450.000 i tekuće održavanje za oko 100.000 KM. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela potrošila je skoro šest miliona maraka, a troškovi za ugovorene i druge posebne usluge porasli su za oko 57.000.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović naglasio je da se mora pristupiti štednji posebno na putovanjima i uslugama.

- Nijedna institucija BiH ne smije povećavati izdatke. Svi moramo biti svjesni vremena u kojem živimo i situacije u zemlji - istakao je Prodanović i naveo da bi izdaci institucija BiH mogli biti manji i za deset odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )