FOTO: null

Vodostaji dvije velike rijeke, Save i Drine, bilježe rast i na području Semberije.Usljed topljenja snijega i padavina na većem području Hrvatske, Sava iz sata u sat raste i preliva se iz korita u nebranjeno područje. U Civilnoj zaštiti Bijeljina kažu da j

Desetak vikendica na Rači već je poplavljeno, a mještani Blatuna s velikom dozom opreza prate rast vodostaja Save.

Milorad Novaković, mještanin Balatuna, kaže da je u katastrofalnim poplavama iz 2014. kuća u kojoj živi s porodicom bila poplavljena.

“Od tada, svake jeseni i svakog proljeća sa strepnjom pratimo vodostaj Save. Istina, utvrđenjem i nadvišenjem nasipa, ali i izgradnjom betonskog parapeta sada smo puno sigurniji, nego što je to bio slučaj u 2014. godini. Vjerujem da ove godine Sava neće ugroziti naselja, već će se zadržati na tom nebranjenom području. Eventualno, može samo ugroziti oranice i priobalni pojas”, kaže Milorad Novaković.

Direktor JU „Vode Srpske“ donio je u međuvremenu rješenje o proglašenju redovne odbrane od poplava za plavno područje Semberije u sektorima I, II  i III.

Usljed rasta vodostaja rijeke Save došlo je i do  izlivanja ove rijeke u priobalnim nebranjenim područjima. U Mjesnoj zajedici Novi kod Vršana zaplavljeno je oko 300 ha poljoprivrednog i zemljišta pod šumom.

Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca takođe imaju tendenciju manjeg  rasta.

S obzirom na najavljene padavine narednih dana, upozorava se stanovništvo u naseljima koja gravitiraju navedenim riječnim vodotocima na maksimalnu budnost i pripravnost, te da blagovremeno preduzmu preventivne mjere zaštite materijalnih dobara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )