FOTO: null

Preduzeća koja su prvi put dobila detašmane za rad u Njemačkoj i njihovi radnici ne mogu otvoriti račune u bankama u toj zemlji jer se BiH nalazi na međunarodnoj sivoj listi zbog pranja novca, a zabranjen im je i pristup gradilištima na kojima su pojačane

Privrednici koji su se na njemačkom tržištu pojavili krajem prošle i početkom ove godine o problemima koji su ih dočekali obavijestili su privredne komore u BiH.

- Nove firme i radnici koji su dobili dozvole za rad na njemačkom tržištu ne mogu otvarati račune u bankama u toj zemlji. To im onemogućava opstanak i poslovanje u Njemačkoj. Na gradilištima institucija na kojima su pojačane mjere bezbjednosti nismo ni ranije dobijali poslove i takva situacija je i sada - kazao je direktor bijeljinskog preduzeća "Monting montaža" Spasoja Albijanić čije preduzeće godinama izvodi radove u Njemačkoj.

Privrednici naglašavaju da će zbog novih pritisaka i uslovljavanja njihov doprinos razvoju BiH biti sveden na minimum.

- Korisnici detašmana susreću se sa mnogim problemima od nemogućnosti blagovremenog zakazivanja termina za vize i otvaranja računa do spore procedure izdavanja dozvola za rad u institucijama Njemačke. Takođe, nemaju dovoljan broj radnika, jer pojedini radnici koje su odveli putem detašmana prelaze u njemačke firme. Novi problemi ozbiljno narušavaju međudržavni ugovor Njemačke i BiH, a preduzećima koja imaju uredno otvorena predstavništva u toj zemlji onemogućeno je dalje poslovanje - kazao je sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da Njemačka novim pravilima namjerava da preduzećima iz BiH postepeno zabrani ulazak na njeno tržište.

- Njima je to u interesu jer na njihovo tržište svakodnevno dolazi naša radna snaga koja radi za njihova preduzeća i samim tim sve dažbine i doprinosi ostaju u njihovoj zemlji. To nije slučaj kod detašmana jer je riječ o našim preduzećima koja obaveze plaćaju u BiH - kazao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić i dodao da novim pravilima Njemačka destimuliše firme iz BiH.

Ukupni kontingent detašmana za BiH iznosi 2.000, a iz njega 666 pripada RS. Samo u prošloj detašmanskoj godini preduzeća iz RS ostvarila su prihod od 36 miliona evra.

Vize

Njemačka ambasada u Sarajevu objelodanila je i da od aprila ove godine radnici koji odlaze u Njemačku putem detašmana mogu dobiti nacionalnu vizu samo ako je njihov boravak duži od 90 dana.

- U slučaju da njihov boravak traje tri mjeseca ili kraće mogu dobiti šengenske vize koje neće moći produžiti u kancelariji za strance - navedeno je u obavještenju ambasade.

Preduzeća su do sada dobijala ulaznu vizu u Ambasadi u Sarajevu koju su produžavala u Njemačkoj bez obzira što je viza izdata na kraći period od 90 dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )