FOTO: ljekrnik.hr

Svake sedmice u RS umre jedna žena od posljedica karcinoma grlića materice, a ovo je jedan od rijetkih oblika karcinoma za koji je poznat uzrok, moguće ga je prevenirati i ako se otkrije na vrijeme u potpunosti je izlječiv.

Rečeno je ovo danas u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Jelena", bolnici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci, povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice.

U ovoj ustanovi kažu da su u periodu od pet godina, od 2015. do 2019. godine, uradili 10.512 papa pregleda, te otkrili 97 početnih oblika karcinoma grlića materice.

Milovan Milić, doktor ginekologije u bolnici "Jelena", rekao je da se BiH nalazi na drugom mjestu u Evropi po broju oboljelih od ovog oblika karcinoma.

"U periodu od pet godina samo u našoj ustanovi smo dijagnostikovali 139 žena sa malignim ćelijama na grliću materice. U BiH na 100.000 žena godišnje se otkrije 30 karcinoma grlića materice", kazao je Milić.

Dodao je da postoje dva načina prevencije ovog oblika raka, ali da je, nažalost, ženama u BiH dostupan samo jedan.

"Jedan način je redovna vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je uzročnik ovog oblika karcinoma. Nažalost, u BiH još nema organizovane vakcinacije, niti je predviđena u narednom periodu", objasnio je Milić.

Istakao je da je drugi način prevencije, i ujedno jedini trenutno dostupan ženama u BiH, redovan ginekološki pregled makar jednom godišnje.

"U ginekološkim ordinacijama se radi papa bris i kolposkopija, gledanje i premazivanje grlića materice otopinama. Ako se posumnja na postojanje karcinoma, uzima se patohistološki isječak", rekao je Milić.

Tomislav Jekić, doktor ginekologije u bolnici "Jelena", rekao je da ovaj karcinom pogađa žene od 20 do 60 godine starosti, a smrtnost je od 30 do 50 odsto.

"Prema smrtnosti ovaj oblik karcinoma zauzima drugo mjesto, odmah poslije karcinoma dojke. Ovo je jedan od rijetkih oblika karcinoma za koji je poznat uzrok, poznato je i kako se prenosi, a to je polnim putem i dostupan je oku ljekara", objasnio je Jekić.

Biljana Gojković, doktorica ginekologije u bolnici "Jelena", kazala je da je stepen svijesti kod žena u BiH još mali.

"Mlade djevojke sve ranije stupaju u intimne odnose i nisu ni svjesne potencijalnog rizika kojem se izlažu. Potrebno je edukovati mlade već u osnovnim školama", zaključila je Gojkovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )