FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poručio je danas da radost vaskrsenja ispunjava ljudske duše, domove, ali poželio da ta radost ispuni i državu i cio narod pravoslavni.

Služeći Vaskršnje jutrenje u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini, vladika Hrizostom poželio je da Gospod danas, upravo svojim vaskrsenjem, "prosvijetli i osvijetli put kako treba da kao pravoslavni Srbi, pravoslavni hrišćani, živimo novim životom, životom vaskrsenja". 

On je istakao da je Vaskrs najveći praznik spasenja i da je Gospod upravo i došao da bi u svakome od nas bio i dao sebe kroz svete tajne krvi i tijela Gospodnje, ali i kroz sve druge tajne svete. 

Vladika je podsjetio da je Gospod spasio čovjeka od vlasti grijeha i smrti, ali i izbavio sve koji su u Starom zavjetu čekali dolazak Mesije, izbavitelja i iskupitelja svijeta. 

"Treba svako od nas da ga doživi upravo u srcu svome, u životu svome, u biću svome, jer ako ne osjetimo vaskrsenje Hristovo onda se ono nije ni desilo u životima našim", naglasio je vladika Hrizostom. 

On je okupljenima i svim pravoslavnim vjernicima poželio da Gospod, upravo molitvama koje su se sve vrijeme služile, udostoji svakog ponaosob te radosti, te da se danas svi ispune, i među sobom, kao braća i sestre, podijele radost Hrostovog vaskrsenja. 

"Ne gledajmo samo u Boga, gledajmo i u bližnje svoje jer ćemo u njima prepoznati i braću i samoga Boga", naglasio je episkop zvorničko-tuzlanski. 

On je poželio da se svuda osjeti radost vaskrsenja. 

"Nije vaskrsenje samo praznik, vaskrsenje Isusa Hrista je, prije svega, doživljaj vaskrsloga Gospoda. Neka je srećan ovaj naš najveći praznik koji danas slavimo uz služenje svetih arhijerejskih liturgija, uz molitve i moljenja da nam Gospod bude milostiv, da nas spasi i izbavi, zbog onoga zbog čega je došao i stradao. Neka je svima srećan i blagosloven Vaskrs svima, i onima koji danas sa nama nisu", poručio je vladika Hrizostom. 

U toku Vaskršnjeg jutrenja pročitana je poslanica NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a nakon službe vjernici koji su postili vaskršnji post pristupili su svetoj tajni pričešća. 

U hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović, prvi ugljevički paroh, sužio je Vaskršnju službu, te nakon čitanja poslanice NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, okupljenim vjernicima poželio srećan praznik Vaskrsenja Isusa Hrista. 

"Želim vam da proslavite najveći hrišćanski praznik vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, da ga proslavite u vašim domovima sa najboljim željama", rekao je prvi ugljevički paroh. 

Prema tradiciji, vjernici, nakon službe, odlaze svojim domovima, gdje ih čekaju svečana trpeza i farbana jaja, kao simbol života i njegove pobjede nad smrću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )