FOTO: null

SARAJEVO - Korisnici budžeta FBiH koji su za svoj rad u 2014. godini od federalnih revizora dobili negativno mišljenje ne mogu ovaj put biti kažnjeni za propuste umanjenjem budžeta imajući u vidu da komisija Parlamenta FBiH odgovorna za reviziju još nije

Ova komisija, koju čini 14 poslanika i delegata Parlamenta FBiH, čija mjesečna naknada iznosi po 350 KM, tek je prije mjesec saslušala predstavnike ovih budžetskih korisnika, ali još nije sačinila svoj izvještaj i dala preporuke. Upitno je i na koji će način biti kažnjeni i oni s lošim radom u 2015. godini za koje se tek očekuju izvještaji revizora.

Elvir Karajbić (SDP), član ove parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, rekao je da su u prošlom mandatu primijenili mjeru smanjenja budžeta za deset odsto onim korisnicima federalnog budžeta koji su imali negativno mišljenje, ali je priznao da ovaj put ovakvu mjeru ne mogu donijeti s obzirom na to da su razmatrali izvještaje za 2014, a usvojen je već i budžet FBiH za 2016. godinu.

"Ne postoji adekvatna kazna", dodao je Karajbić i napomenuo da komisije nije bilo godinu dana jer nije bila sastavljena.

Na pitanje koja je onda svrha postojanja ove komisije, odgovorio je da se revizorski izvještaji moraju razmatrati i da Parlament mora dobiti informaciju. On očekuje da će do sredine ove godine Parlamentarna komisija za reviziju završiti svoj rad i na izvještajima koji se odnose na rad institucija u 2015. godini. Među osnovnim zamjerkama koje ima nakon razmatranja revizorskih izvještaja, naveo je da nema kontrole trošenja transfera i grantova koji se daju pojedincima i organizacijama i koje iznose milijardu KM.

Daliborka Milović (Liberalna stranka), član ove komisije, kazala je da njihove preporuke nisu obavezujuće, ali smatra da komisija može one s lošim radom natjerati na promjenu kroz neusvajanje izvještaja o radu.

Lejla Deronja-Suljić, iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koja prati rad Parlamenta FBiH, kazala je da se nažalost ne pokreću postupci za sankcionisanje onih s negativnim izvještajem. Ona smatra da je dobro da ova parlamentarna komisija postoji jer se provede šira diskusija o izvještajima, ali da ne može ništa da uradi i postavlja se pitanje šta dalje.

Munib Jusufović (SBB), takođe član ove komisije za reviziju, rekao je da je Predstavnički dom u prošlom mandatu donio zaključak da se izvrši promjena direktora, uprava i nadzornih odbora tamo gdje je Ured za reviziju institucija u FBiH dao negativno mišljenje, te da će se vjerovatno ići tom logikom.

"Sada idu izvještaji koje podnose javna preduzeća i ako je neko preduzeće imalo negativnu ocjenu ili sa težom greškom da se vrši smjena", dodao je.

Podsjećanja radi, parlamentarna komisija za reviziju prije mjesec je završila saslušanje 21 korisnika budžeta FBiH koji su za rad u 2014. imali negativno ili mišljenje s rezervom. Tu se nisu našla javna preduzeća. Razmatrani su izvještaji za federalna ministarstva, Vladu, Parlament, urede predsjednika i potpredsjednika FBiH, Službu za zajedničke poslove FBiH te Direkciju robnih rezervi, Federalnu upravu Civilne zaštite i Zavod za statistiku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )