FOTO: srpskainfo.com

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Fitosanitarnom inspekcijom RS danas i sutra na graničnom prelazu Rača provode kontrolu drvenog materijala za pakovanje.

Službenik Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Nada Šućur pojašnjava da je cilj akcije praćenje ukupnog broja drvenog materijala za pakovanje na kojem se prevoze pošiljke.

– Drveni materijal za pakovanje i proizvodi od drveta, pod kojim se podrazumijevaju palate, sanduci, koturovi sa kablovima, mogu sadržavati ili nositi neke štetne, karantinske organizme i predstavljati fitosanitarni rizik. Ovaj materijal se mora tretirati u skladu sa međunarodnim standardima, a to znači mora imati pečat i oznaku tretiranja jer samo na taj način možemo garantaovati da je zdravstveno ispravan. Pripremili smo letke kojima upoznajemo uvoznike kako da ispune ove uslove jer je mnogo važno uticati na svijest svih aktera na svim graničnim prelazima o značaju i kontroli drvenog materijala za pakovanje – naglašava Šućur.

Vozači su, uglavnom, upoznati sa zakonskom regulativom, ali ima ih onih koji još ne ispunjavaju uslove o zdravstvenoj ispravnosti ambalaže.

Dejan Marić vozi vino iz vinarije Čoke. Njegova ambalaža je ispravna, palete uredno ispečatirane.

– Strogo vodimo računa o propisima. Jer ne želimo probleme sa carinom i peripetije – kaže ovaj vozač.

Dragiša Janković vozi crijep iz Bečeja za jedno stovarište građevinskog materijala u Mostaru. Upozoren je da palete na njegovom kamionu nemaju adekvatnu prateću dokumentaciju.

– Palete nisu žigosane. Sad sam upozoren i prijenijeću proizvođaču, ali i kupcu da ubuduće moraju ispoštovati sve zakonske procedure. Tako ćemo izbjeći probleme na granicama – kaže on.

Pravilnik o fitosantiranim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu donijet je 2012. Godine, a kontrola drvenog materijala vrši se na osnovu Protokola koji je Uprava za zaštitu zdravlja bilja potpisala sa Upravom za indirektno oporezivanje i nadležnim fitosanitarnim inspekcijama entiteta i Brčko distrikta.

Ovim Pravilnikom predviđeno je da ukoliko fitosanitrana inspekcija odnosno carina pronađu pošiljke sa nepravilnostima, tu pošiljku mogu da vrate u zemlju iz koje je došla. Dvodnevna akcija na graničnom prelazu Rača se provodi u vidu monitoringa i u njenom toku se neće preduzimati fitosanitarne mjere. Nakon što se utvrdi koliko se Pravilnik poštuje u praksi sa nadležnim institucijama biće dogovorene i dalje mjere.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )