FOTO: InfoBijeljina

Granični prelazi su obično prvi kontakt sa nekom zemljom, a utisak koji stranci stiču ulaskom u BiH na Rači svakako ne mogu biti pozitivni. Novi granični prelaz i carinski terminal potpuno su neuredni i zapušteni, a rješenja za ovaj problem nema već godinama. U ovom slučaju novac nije problem, ali nedostaje dobra volja onih koji donose odluke.

Carinski terminal na graničnom prelazu Rača, iako je riječ o potpuno novim objektima izgrađenim prije 14 godina, odaje utisak zapuštenosti. Posvuda je razbacano smeće, kontejneri su prepuni, a trava je nepokošena.

Vozači kamiona koji na ovom prelazu često čekaju i više od 24 sata žale se na nered i na nedostatak osnovnih uslova za održavanje lične higijene.

Svaki ulazak kamiona na carinski terminal naplaćuje se 40 KM. Uprava za indirektno oporezivanje BiH na osnovu naplate takse sa deset terminala godišnje prikupi čak 16 miliona KM, ali ni dio ovog novca nije namjenski planiran za troškove održavanja.

- To nisu sredstva koja su na raspolaganju Upravi za indirektno oporezivanje, već ta sredstva idu u raspodjelu sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza prema korisnicima. U slučaju da Uprava barem jedan dio tih sredstava ima na raspolaganju, situacija bi sigurno bila drugačija - ističe Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U Upravi ističu da im nije odobreno ni da novom sistematizacijom zaposle radnike koji bi održavali red na terminalima.

Budžet kojim raspolažu obezbjeđuje čišćenje samo dva puta godišnje, i planirano je da ovih dana komunalno preduzeće iz Bijeljine očisti i uredi terminal na Graničnom prelazu Rača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )