FOTO: politika.rs

Pominje se broj od čak 7.000 pripadnika MUP-a za obezbjeđenje ruskog predsednika. – Tri naša „miga” preuzeće avion čim uđe u vazdušni prostor Srbije

Predsednik Rusije Vladimir Putin stiže 17. januara u posjetu Srbiji i to će biti njegov 15. susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ali, prije dolaska prvog čovjeka Kremlja, mjere bezbjednosti u Srviji podižu se kao nikada do sada. Kako nezvanično saznajemo u MUP-u, na obezbjeđenju dvojice predsednika biće angažovano više hiljada policajaca, a spekuliše se o brojki od čak 7.000.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće maksimalne mjere obezbjeđenja, koje će dovesti i do izmjene režima saobraćaja u određenim dijelovima Beograda, saopšteno je juče iz MUP-a.

Slaviša Krstić, načelnik Odjeljenja za obezbjeđenje određenih stranih ličnosti i delegacija, precizirao je da će tokom posjete biti primijenjene posebne mjere fizičkog i tehničkog obezbjeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, ali i oko objekata koje će posjetiti. Nosilac mjera bezbjednosti biće Jedinica za obezbjeđenje određenih ličnosti i objekata u saradnji sa pojedinim organizacionim jedinicama MUP-a, ali i drugim državnim organima.

Beogradski mediji spekulišu da su 250 najelitnijih ruskih specijalaca i lično obezbjeđenje Putina već stigli u Beograd. Prema ovim navodima, oni provjeravaju putanju kojom će se kretati predsednik Rusije, mjesta sastanaka, klima-uređaje, hranu, internet. Biće zavarivani i šahtovi, a snajperisti će biti raspoređeni po najvišim krovovima zgrada u Beogradu. Ruski obavještajci navodno dolaze i sa razvijenom tehnologijom za sprečavanje napada dronom, što je oprema koju Srbija nema. Nezvanično, s predsednikom Rusije u pratnji uvijek ide više od 200 specijalaca, kao i veliki broj obučenih ljudi koji su dio njegovog ličnog obezbjeđenja.

U obezbjeđenju Putina učestvovaće i Vojska Srbije. Navodno, tri srpska „miga” „preuzeće” avion s predsednikom Rusije čim uđe u vazdušni prostor Srbije, a do tada će na njegov avion motriti PVO ruske vojske. Sve bezbjednosno interesantne osobe biće provjerene, a pojačaće se i kontrola kretanja pešaka, naročito na prometnim mjestima.

Pripadnici Žandarmerije u punoj opremi biće raspoređeni u centru grada, ali i na železničkoj i autobuskoj stanici, aerodromu i prilazima Beogradu. Takođe, internet komunikacija Srbije i inostranstva biće oštrije nadgledana. Mediji spekulišu i da su tri ključna punkta za bezbjednost Putina već određena, a to su – „Beograđanka”, Slavija i Hram Svetog Save. Najzahtjevniji za obezbjeđenje biće upravo treći punkt, kod hrama, gdje se očekuje obraćanje Putina srpskom narodu.

Inače, predsednik Rusije je u maju prošle godine dovezen na inauguraciju u dugo najavljivanom novom automobilu. Limuzina ruske proizvodnje, koja je dio projekta „kortež”, zamijenila je „mercedes pulman”, u čijim su se modelima vozili predsednici Rusije. Ovaj automobil je jedno od najbezbjednijih vozila na svijetu. Ruska služba za obezbjeđenje rukovodilaca prva je isprobala prve modele „korteža”. Urađeni su sigurnosni testovi rigorozniji od evro NCAP testova, koji su podrazumijevali udar prikolice od 1.300 kilograma pri brzini od 50 kilometara na čas. Uz američkog predsednika Donalda Trampa, Vladimir Putin je najbolje čuvana ličnost na svijetu.

Andreja Savić, prvi direktor Bezbjednosno-informativne agencije, kaže za „Politiku” da se, kada je riječ o posjeti nekog visokog državnog predstavnika, angažuju kompetentne bezbjednosne strukture zemlje iz koje gost dolazi, kao i zemlje domaćina.

„U okviru tih rutinskih priprema za obezbjeđenje sačinjava se plan kojim se predviđaju sve neželjene mogućnosti na koje treba blagovremeno reagovati. S obzirom na to da je riječ o jednom od najznačajnijih svjetskih lidera, stepen obezbjeđenja je podignut na najviši nivo”, kaže Savić.

Naš sagovornik ističe da prije ovakvih posjeta uvijek ide izvidnica, koja u dogovoru sa domaćim snagama ostvaruje saradnju – dogovor oko satnice, boravka ruskog predsednika, objekata, lokacija…

„S obzirom na to da se ova posjeta dešava u vrijeme turbulentnih globalnih događaja, mislim da moramo maksimalno da odgovorimo i da profesionalno obezbjedimo posjetu. Biće angažovan uniformisani sastav, ali je mnogo bitnije operativno angažovanje”, zaključuje Andreja Savić.

Milan Mijalkovski, stručnjak za antiterorizam i čovjek koji je svojevremeno bio dio tima koji je obezbjeđivao Josipa Broza Tita, kaže u razgovoru za naš list da je Putin na meti mnogih stranih obavještajnih službi i da će rad na njegovoj sigurnosti u Beogradu biti veoma odgovoran i težak posao.

„Naš bezbjednosni sistem već ima informacije da su ruski bezbjednjaci stigli u Srbiju. Oni ’snimaju’ putanju kojom će se predsednik Rusije kretati i otklanjaju sve prijetnje koje bi potencijalno mogle da ugroze Putinovu bezbjednost”, kaže Mijalkovski.

Naš sagovornik ističe da apsolutna bezbjednost ne postoji i da uvijek ima mogućnosti da se desi nešto nepredviđeno.

„Ali za takve slučajeve bezbjednosni sistem ima rezervne varijante i ljude koji intervenišu u toj situaciji. Očekujem da sve prođe na nivou koji je uobičajen za takve posjete”, dodaje ovaj stručnjak za bezbjednost.

Mijalkovski smatra da će najveći izazov biti obezbjediti Putina ispred Hrama Svetog Save.

„Pretpostavljam da će tu biti veliki broj ljudi. Takvi skupovi su rizični, jer u toj masi uvijek može biti neko ko će izazvati incident. Ali, i za takve situacije pripremljeni su pripadnici bezbjednosnih snaga koji će se nalaziti i u masi i na obodima tog skupa. Pripadnici službi bezbjednosti koji su u civilu uigrani su i mogu da komuniciraju i pogledom”, zaključuje Milan Mijalkovski.

Prvi stepen sigurnosti

Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd, ukazao je da će tokom trajanja posjete predsednika Ruske Federacije na području glavnog grada biti preduzete maksimalne mjere obezbjeđenja, po takozvanom prvom stepenu.

„Biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti, kao i na saobraćajnicama koje se nalaze u neposrednom okruženju. Na snazi će biti i zabrana parkiranja vozila na saobraćajnicama koje se nalaze na trasi kretanja štićene ličnosti”, precizirao je Bogosavac.

On je apelovao na građane da se prilikom posjete predsednika Ruske Federacije pridržavaju uputstava pripadnika MUP-a koji će biti angažovani na poslovima obezbjeđenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )