FOTO: null

Na putevima u RS lani je, u odnosu na 2013. godinu, znatno smanjen crni bilans, ali je tokom proteklog polugodišta ponovo drastično pogoršana bezbjednosna situacija u saobraćaju.

Statistika, koja i te kako zabrinjava, pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine poginulo 35 osoba, što predstavlja povećanje od 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Po podacima nadležnih, poražavajuće pokazatelje donijelo je i drugo tromjesečje, tokom kojeg je na putevima u RS živote izgubilo 39 osoba, što je za oko 26 odsto više nego od početka aprila do kraja juna 2014. godine.

Računica, dakle, pokazuje da su tokom proteklih šest mjeseci poginula 74 lica, a lani, od januara do juna, u crno su zavijene 53 porodice, čime je ovo polugodište donijelo dramatično povećanje bilansa - od 40 odsto.

Stručnjake zabrinjavaju ovakve informacije. Kažu da je potrebno preduzeti više mjera kako bi se krv na saobraćajnicama manje prolivala.

"Nažalost, nije došlo do nabavke stacionarnih i mobilnih uređaja za automatsko evidentiranje brzine kretanja vozila, a brzina je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda. Kada je riječ o saobraćajnim nezgodama s najtežim posljedicama, odnosno poginulim licima, brzina je uzrok u više od 50 odsto takvih slučajeva", poručuje Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

On još dodaje da je, kada je riječ o kaznenoj politici, potrebno preduzimati učestalije kontrole i sankcionisanje.

"Ono što se može uraditi jeste nadzor i kontrola saobraćaja, jer je to ona mjera koja može najbrže dati rezultate i ona jedina kratkoročno dovodi do toga da se smanji broj saobraćajnih nezgoda", naglasio je Radović.

Ipak, sudeći prema policijskim saopštenjima, kontrola ne nedostaje, a pogotovo onih koje rezultiraju kažnjavanjem pijanih i drogiranih učesnika u saobraćaju.

Tako su, primjera radi, pripadnici CJB Prijedor na području tog grada tokom proteklog vikenda planski realizovali akciju - koja je i dala rezultate.

"Tokom realizovanih aktivnosti 54 vozača su isključena iz saobraćaja, od čega je 21 vozač lišen slobode i zadržan u službenim prostorijama do otrežnjenja", navela je Marija Matić, portparol CJB Prijedor.

Među vozačima koji su uhašeni, njih 14 je privedeno zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu, a bilo je i onih koji su odbili alko-testiranje, te kod kojih su utvrđene psihoaktivne supstance u organizmu.

Podaci koje je saopštio Republički zavod za statistiku pokazuju da se u drugom tromjesečju ove godine na putevima u RS dogodilo čak 2.267 saobraćajnih nezgoda, u kojima je, osim što je poginulo 39 osoba, još 927 povrijeđeno.

Najviše saobraćajnih nezgoda događalo se četvrtkom i petkom, a kada je riječ o žrtvama, najčešće su u pitanju mladi ljudi starosti od 21 do 29 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )