FOTO: pixabay

Upotreba duvana uzrok je oko 12 odsto smrtnih slučajeva koji su u vezi sa srčanim oboljenjima, što je, nakon visokog krvnog pritiska, drugi vodeći faktor nastanka kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj, rekla je Srni specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Srpske Stela Stojisavljević.

Ona je rekla da, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, bolesti sistema krvotoka su sa 49,53 odsto vodeći uzrok umiranja u Republici Srpskoj u 2016. godini.

- Nakon malignih oboljenja, bolesti sistema krvotoka predstavljaju najčešći razlog hospitalizacije, odnosno bolničkog liječenja muškaraca /5,75 odsto/ i žena /5,09 odsto/ u Republici Srpskoj - rekla je Stojisavljevićeva.

Ona je podsjetila da svake godine 31. maja Svjetska zdravstvena organizacija, zajedno sa svojim članicama i partnerima, obilježava Svjetski dan bez duvana, ukazujući na najvažnije zdravstvene, ekonomske i druge rizike koji su povezani sa upotrebom duvana.

- Pušenje je vodeći faktor obolijevanja i umiranja u svijetu i upravo zato svakog 31. maja zemlje širom svijeta zagovaraju donošenje efikasnih politika za smanjenje potrošnje duvana i duvanskih proizvoda, te povećanje svijesti o negativnim posljedicama koje upotreba duvana donosi - istakla je Stojisavljevićeva.

Ona je dodala da je ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana bez duvana "Duvan i bolesti srca", te da je cilj kampanje povećati svijest o povezanosti između upotrebe duvana i nastanka kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar, što su široko rasprostranjeni uzroci smrti.

- Dobro je poznato da je upotreba duvana jedan od vodećih faktora rizika za razvoj koronarnih bolesti, srčanog udara, bolesti perifernih krvni sudova. Svijest o ovom i drugim zdravstvenim rizicima povezanim sa upotrebom duvana je i dalje na veoma niskom nivou, a prevalenca upotrebe duvana izuzetno visoka - navodi Stojisavljevićeva.

Ona je dodala da je, prema rezultatima istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srpske koje je 2010. godine sproveo Institut za javno zdrastvo, prevalencija pušenja kod stanovništva starijeg od 18 godina 28,7 odsto, dok je prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja iz 2013. godine kod mladih uzrasta 13 do 15 godina prevalenca pušenja 7,9 odsto.

Prema rezultatima ovih istraživanja, pušenju je na javnom mjestu izloženo 80,7 odsto odraslih stanovnika Republike Srpske, dok je 53,6 odsto odraslih pušenju izloženo na radnom mjestu.

- U Republici Srpskoj duvanskom dimu u vlastitoj kući koji potiče zbog pušenja roditelja ili drugih članova porodice izloženo je 59 odsto mladih - kaže Stojisavljevićeva.

Ona je istakla da od jedne milijarde pušača u svijetu, više od 80 odsto živi u zemljama sa niskim i srednjim dohotokom.

Prema njenim riječima, rezultati brojnih studija ukazuju na obrnut odnos dohotka i prevalencije upotrebe duvana i povezanih posljedica, što dodatno utiče na izdatke u domaćinstvu i za posljedicu ima siromašenje velikog broja pušača i njihovih porodica.

Stojisavljevićeva je naglasila da se prestankom pušenja smanjuje rizik od umiranja od koronarnih bolesti srca, ali da treba imati na umu da je starosna dob prestanka pušenja važan element koji utiče na izglede za preživljavanje.

Ona je rekla da je programa odvikavanja od pušenja u Republici Srpskoj građanima dostupan u ambulantama porodične medicine, gdje je moguće dobiti savjete u vezi sa prestankom pušenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )