FOTO: null

BANJALUKA - Grupe za sprečavanje krijumčarenja koje funkcionišu pri regionalnim centrima UIO prošle godine oduzele su 52.745,82 kg rezanog duvana, duvana za lulu i duvana u listu.

Samo godinu dana ranije, za 2014. godinu, ova brojka bila je 1.441,58 kg.

Poskupljenje cigareta i duvanskih prerađevina do kojeg je došlo zbog povećanja akcize na ove proizvode dovelo je do masovnog šverca "domaćim" duvanom.

"Svako povećanje poreskog opterećenja ujedno otvara mogućnost i za povećanje krijumčarenja i to iz razloga što je zarada veća ukoliko se nešto prokrijumčari na crno te proda na tržištu. Uprava je baš zato u proteklim godinama dala prioritet kontrolama zakonitosti prodaje duvana i cigareta", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ovome u prilog ide i posljednja u nizu akcija hapšenja švercera duvana pod nazivom "Lištica", u kojoj je uhapšeno 14 osoba.

"Procjenjuje se da su nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM", saopštili su iz SIPA ovim povodom.

Fiksna akciza po paklici cigareta 2013. godine iznosila je 0,75 KM, naredne godine se penje na 0,90 KM, da bi prošle godine shodno planskom povećanju, akciza "skočila" na 1,05 KM, podigla cijenu cigareta, smanjila potražnju za njima te u konačnici okrenula kupce ka nelegalnom tržištu.

Računica je jasna: prosječna kutija cigareta trenutno košta oko 4,5 KM i pušaču teško da može biti više od jednog dana, cijena kilograma fabričkog duvana za motanje ili lulu se kreće između 90 i 100 KM, dok na crnom tržištu kilogram ne prelazi 25 KM. Kilogram može da potraje i do tri mjeseca, tako da umjesto 405 KM, koliko bi za tri mjeseca potrošili da kupuju cigarete, prođu višestruko jeftinije.

Još jedan pokazatelj da poskupljenje duvana i duvanskih proizvoda pušače mahom nije natjeralo da se odreknu nezdrave navike, već ih je samo preorijentisalo na crno tržište, su i brojke o proizvodnji duvana. Dok je tako zaplijenjena količina duvana u samo jednoj godini porasla za više od 50.000 kilograma, u isto vrijeme količine koju su legalno proizvedene drastično su se smanjile. Na teritoriji BiH 2011. godine zvanično je proizvedeno 2.490 tona, 2012. godine 1.168, a 2013. poražavajućih 685 tona duvana.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je kako je šteta ogromna, ali da je za ovakvo stanje kriva isključivo država.

"Porezi moraju biti toliki da će ih svako rado platiti. Međutim, mi smo zbog uticaja eksperata Evropske unije, koji su insistirali da se povećaju akcize, došli u situaciju da je razlika u cijeni jedan prema 10, tako da je potpuno normalno da će narod, koji je jadan i bijedan, svoje potrebe zadovoljiti na jeftiniji način", istakao je on.

Slikovito je to pojasnio primjerom iz Ljubinja, gdje je, kako kaže, prošle godine poslije podizanja akciza otkupna stanica zatvorena, te je seljak, da ne bi umro od gladi, kupio mašinu za rezanje duvana i sad ga prodaje kome i koliko može.

"Normalna država tako nešto ne bi uradila, ili ako i bi onda bi prije svega otkupila sav duvan od seljaka pa bi on završio u kanalima u kojima treba", rekao je Pavlović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )